Промени в Закона за етажна собственост ще бъдат инициирани от строителното министерство, стана ясно от думите на ресорния министър Лиляна Павлова, която взе участие в конференция, посветена на енергийната ефективност в Френския институт в София.

Според нея българите са индивидуалисти и нямат традиции в поддържането на етажната собственост, въпреки че 98% от нея са частни, а над 3 милиона българи живеят в панелки.

Под ударите на поправките в закона ще попаднат остъклените балкони и санирането на парче, обясни министърът. Според Павлова на общинско ниво няма няма нормативна уредба, която да указва как да изглеждат фасадите, какъв цвят да са те и как собствениците на етажната собственост да остъкляват балконите си, така че да е красиво. “Трябва да се въведе унифицираност на сградите, да се въведат норми за санирането на парче, което утежнява цялостната конструкция на сградата и да се спре с безразборното остъкляване на терасите, което безобразно загрозява фасадите им, каза тя.
В промените в Закона за етажна собственост ще бъдат въведени и по-високи санкции за собствениците, които не плащат асансьор и не участват в ремонтите на покриви.