„След като две поредни години - 2012-а и 2013-а, Русе бе обявяван последователно за „Най-четящ град на България“, миналата година той отстъпи в надпреварата и зае второто място. Тази година се надяваме да си върнем отново престижната титла и разчитаме на нашите малки читатели“. Това каза преди дни заместник-директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Силва Василева, като направи анонса за новото издание на „Забавното лятно четене“.
Националната кампания вече започна и в нея могат да се включат деца от 1 до 7 клас
Начинът за присъединяване на момичетата и момчетата към националния отбор на четящите е да си направят електронен читателски дневник. Това става с регистрация на сайта az-deteto.bg, който всъщност е и главният организатор на лятното общуване с книжките. Заедно с авторите на сайта съорганизатори са Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки - България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници „Сиела“. Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г. 
След като детето регистрира своя електронен читателски дневник, то започва да го попълва онлайн след всяка прочетена книжка. Успоредно с това малкият читател отговаря на въпроси, които доказват, че той не хитрува и наистина е прочело въпросната книжка. Поне един правилен отговор трябва да даде читателят, за да се приеме, че книгата наистина е прочетена и това да бъде отбелязано. За улеснение на децата организаторите са въвели задължителната литература за съответните класове. И една подробност:
на самия сайт книги не могат да се четат!
Кампанията предполага, че детето ще вземе истинска, хартиена книжка, ще я разлисти и ще потъне в удоволствието от докосването до едно от най-старите и приятни преживявания: да четеш за удоволствие!
Отчитането на резултатите става в началото на учебната година. Именно читателските дневници ще покажат кой е победител в четирите основни категории на кампанията: „Най-четящият град“, „Най-четящото училище“, „Най-четящото дете“ и „Най-четената книга“ за лято 2015. 
Кампанията се провежда за пети път, като за това време в нея са се включили над 10 000 деца, а прочетените книги са над 40 000. През 2012 година Русе спечели едновременно три титли. Градът бе обявен за „Най-четящия град“. За „Най-четящо училище“ бе обявено СОУ „Христо Ботев“, в което децата бяха прочели и регистрирали 602 книги. „Най-четящо дете“ също бе русенче - ученикът от седми клас Даниел Георгиев от СОУ „Възраждане“, който беше прочел и описал в дневника си 213 заглавия. 
Забавното лятно четене започна на Международния ден на детето, и ще продължи до 15 септември. Заедно с това в библиотека „Любен Каравелов“, където оказват всякакво съдействие за малките читатели, които искат да се включат в надпреварата за възвръщане на престижните титли на „четящи“, организират и много други интересни събития и забави през ваканцията.
Няколко творчески ателиета вече отвориха врати под общ наслов „Чета, творя, играя, зная“
Всяко от ателиетата има свой фокус върху интересни за децата теми: „Библиотеката и книгите“, „Фолклор, традиции и обичаи от Русенски регион“, „Български народни приказки“, „България. Исторически забележителности“, „По река Дунав“, „Екоден“. Ще има и много практически занимания като игри с думи, тестове за интелигентност, колективно решаване на забавни кръстословици, съчиняване на разни истории, асоциативни игри, изработване на маски и какво ли още не. 
Тъй като интересът към проекта „Забавна финансова грамотност за деца и младежи“ е огромен, това лято продължаваме заниманията по тези теми с три допълнителни ателиета, казаха от РБ „Л.Каравелов“. Ателието „Парите на мама и тати“ ще помага на деца и тийнейджъри да придобиват навици за отговорно отношение към парите и умения да харчат разумно. Друго ателие с име „Времето на парите“ ще разказва как са се развили парите от времената на натуралната размяна до днешните Биткойни. Четирите основни стълба на финансите - спестяване, харчене, даряване, инвестиране - пък ще се разглеждат в ателие на име „Парите. Как да се използват?“.
През тази ваканция ще продължат и виртуалните пътешествия на русенчетата по света
така те ще се запознават с местоположението на различни държави, със забележителностите в тях, с традициите, обичаите, културата, флората, фауната. докато получават знанията, децата ще слушат музика от съответната страна, а след това сами ще изработват някои предмети, характерни за бита на държавата. 
Малките любители на новите технологии ще бъдат изправени пред нови предизвикателства по време на обученията по визуално програмиран с програма Scrach. Така те ще развият творческото си мислене, общуването, а заедно с това и умения за системен анализ и за проектиране. Накрая ще могат да създадат своя собствена анимация, чрез която да разказват случки и перипетии на своите герои. 
Във всички тези ателиета включването на русенчета става със записване, така че е добре родителите да се поинтересуват дали са останали свободни места, посочиха от библиотеката. Всичко останало - прожекциите на детски анимационни образователни филми в Детския отдел, настолните образователни игри в отдела, реденето на пъзели и шестте компютъра с достъп до интернет плюс един за чуждоезиково обучение са на разположение на хлапетата за ваканцията и без записване и очакват малките посетители.