В рамките на период от две години употребяващите тютюневи изделия в Европа намаляват с 2%, като при младите хора на възраст между 15 и 24 години намалението е с 4%.

Това сочат данните на Евробарометър, представени от Европейската комисия по случай днешния Световен ден без тютюнев дим. Проучването е направено, като са сравнени показатели от 2014 година с подобни на тях от 2012 година.

Най-много тютюнопушещи има в Южна Европа, като 91% смятат, че най-популярни са цигарите в кутия. 59% от пушещите европейци са се опитали да спрат цигарите, като 20% са успели.

Тютюнопушенето е най-голямата причина за смъртност сред европейците, която може да бъде преодоляна. По последни проучвания на Евробарометър в следствие на тютюнопушене за една година в Европа умират около 700 000 души. И все пак най-новите данни са доста обнадеждаващи.

Световният ден без тютюнев дим – 31 май – има за цел да привлече вниманието на целия свят към рисковете за здравето, свързани с употребата на цигари, и да апелира за ефективни политики, насочени към намаляване на тютюнопушенето. Европейският съюз развива многообхватна политика по проблема, свързан с тютюнопушенето. Дейностите са насочени към приемането на регламенти, които контролират рекламирането и спонсорствата на компаниите производителки на тютюневи изделия, както и към подкрепата на кампании, които да увеличават познаваемостта на проблема и решенията му сред европейците.

Такава е кампанията на Европейската комисия "Екс пушачите са неудържими". Тя стартира през 2011 г. с основна цел да помогне на пушачите на възраст между 24 и 35 години да откажат цигарите. Кампанията успешно продължава през 2012 – 2013 г., като постига забележителни резултати за този период. "Екс пушачите" стартира в България през септември 2011 г., като тогава страната ни се нарежда на осмо място по регистрирани потребители в iCoach от всички държави в Европейския съюз.

2015-а е годината, през която Европейската комисия реализира следващия етап на кампанията "Екс пушачите са неудържими", като представя новата, оптимизирана версия на iCoach, като иновативен и модерен помощник в отказването на цигарите. iCoach е онлайн дигитална платформа за подобряване на здравословното състояние чрез съвети, която помага на хората да спрат да пушат. Електронните напътствия или процесът на промяна в поведението в онлайн среда са базирани на новаторски изследвания, практически клиничен опит и експертни знания на психолози и експерти по комуникация. iCoach е достъпна като онлайн версия и мобилно приложение за Apple и Android. Всеки трети от всичките 431 000 регистрирани потребители от предишните кампании на "Екс пушачите" са спрели пушенето след тримесечно ползване на дигиталния iCoach. С новите, подобрени функции, напълно създадени като онлайн платформа и мобилно приложение, може да се помогне дори на заклети пушачи, които не са си и помисляли да откажат цигарите. За по-малко от месец след стартирането на втория етап на кампанията, новите регистрации в платформата са се увеличили с 8 828 (данни на регистрираните от края на април 2015 година).

Посланията на кампанията са позитивни и целят да се избегне стреса при процеса на отказване на цигарите. Кампанията цели да представи позитивната мисловна нагласа, която може да се изгради в този труден процес, като акцентира върху здравословни лайфстайл модели като: по-добро здраве и самочувствие; подобряване на доходите в следствие на спестените пари за закупуване на цигари и подобряване на качеството на живота като цяло. Освен върху здравето на европейците, кампанията за отказването на цигарите се оказва, че може да се отрази добре и на финансовата страна на здравната система на Европейската комисия.

По случай Световния ден без тютюнев дим - 31 май – кампанията на Европейската комисия "Екс пушачите са неудържими" насърчава пушачите да поемат личното предизвикателство и да направят своята голяма крачка към по-здравословния и без тютюнев дим начин на живот, като се регистрират в обновената и оптимизирана версия на дигиталната платформа iCoach.