Колет с камъни изпрати на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер шефът на сдружение „Бъдеще за Русе“ Бойко Никифоров, плътно придружаван от лидера на Българска левица Мариян Димитров. Според Никифоров, който от години настойчиво търси публично внимание с многобройни акции, камъните били ползвани за строителството на бул.“Тутракан“, но всъщност били „отпадъци от кариерите, които са работили по времето на Тодор Живков, защото съдържат кал, и които по него време са се изхвърляли на боклука“. По тази причина се налагало да се даде експертното становище на ЕК дали материалът е годен за строителство, защото парите за реконструкцията на „Тутракан“ са отпуснати по европейски проект.
Никифоров се е загрижил силно и за всички магистрали у нас, защото допуска, че в строителството им се влагат подобни материали и възлага на Юнкер надежди „ако установи, че не са годни, да прекрати това безобразие“.
На акцията кметът на Русе Пламен Стоилов отговори с призив до главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Димитър Георгиев да бъде разпоредена проверка във връзка с разпространената от „група български граждани“ и подписана от гражданина Бойко Никифоров публикация в средствата за масово осведомяване, озаглавена: „Как най-лесно се крадат пари от еврофондовете?“.
От сезираните държавни институции се очаква да установят отговорите на три въпроса: с какви данни разполага Никифоров за престъпления във връзка с еврофондовете; как „групата граждани“ е разбрала, че изпратените на Юнкер материали са от строежа на „Тутракан“ и как е установила качеството им и как се е сдобила с „мострите“ - дали не ги е откраднала, ако ги е взела от от строителна площадка, или не е повредила чужда собственост, ако ги е взела от готовия булевард.
„Община Русе настоява да бъде установено дали публикацията е едностранчиво волеизявление на г-н Никифоров, или е част от организирана кампания на група лица, целяща дискредитиране на България и в частност на Община Русе като надежден партньор в процеса на кандидатстване и управление на проекти, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз“, се казва в разпространено вчера съобщение.
А зам.-кметът по строителството Димитър Наков обясни пропадането на „Тутракан“, послужило като повод за действията на Никифоров: „Самият район е характерен с честите заливания на стария път, който беше на мястото. Там имаме наличие на много големи подпочвени води, дори при високи нива на река Дунав, те се вдигаха и има постоянно заблатяване. В момента проблемът там е решен с полагането на льосоциментови настилки, с полагането на трошен голям ломен камък, който трябваше да заклини и си свърши своята задача, и оттам нататък имаме изцяло ново легло от баластова настилка. Така че мисля, че проблемът е изцяло решен и там няма да има второ пропадане“.