Студенти специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ от Русенски университет „Ангел Кънчев“ посетиха диспечерския център и подстанция „Център“ на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в Русе.
 
По време на посещението в диспечерския център 48 бъдещи електроинженери научиха повече за условията и начина, пo който се осъществява оперативното управление на електроразпределителната мрежа на територията на областите Русе и Разград. Те имаха възможност да се запознаят с документацията, която всяко диспечерско звено води –  за регистриране на аварии, за извършване на планирани дейности по мрежата, за оперативни превключвания за промяна схемата на електрозахранване и други. Регионалният старши диспечер запозна групата с възможностите за снемане на данни за мрежата в реално време и за дистанционно управление на съоръженията посредством  изградената система за телемеханика.  
 
По-късно, в подстанция „Център“, младите специалисти имаха възможност да се запознаят със съвременното оборудване и с начина, по който функционира всяка подстанция - съоръженията, по които електроенергията се преобразува от високо на средно напрежение. Специално внимание беше обърнато на 110 киловолтовата компактна елегазова уредба, на монтираните от последно поколение цифрови релейни защити и вакуумни прекъсвачи. В командната зала бъдещите електроинженери разгледаха таблата с централна сигнализация, по които се контролира състоянието и нормалната работа на отделните модули в подстанцията.
 
Посещението на студентите в диспечерския център и подстанцията на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в Русе е продължение на дългогодишна традиция, която дава възможност на  бъдещите електроинженери, още по време на тяхната университетска подготовка, да се запознаят с електроенергийните обекти в реални условия.