Производителите на грозде могат да закупят права за засаждане на лозя от Националния резерв до 31 декември 2015 г. След този период тези права няма да могат да бъдат трансферирани, преотстъпвани или търгувани.
Това стана ясно по време на информационна работна среща с участието на местни производители на грозде относно новата система на Европейската комисия за издаване на разрешителни за засаждане и презасаждане на винени лозя, която ще пристъпи в действие от 1 януари 2016 г.
От догодина България няма да разполага с права за засаждане от Национален резерв. До 2030 година всяка държава-членка всяка година ще може да предоставя разрешение за право на засаждане на винени лозя в размер до 1% от действително засадените площи с винени лозя. При 600 000 декара действащи лозя в момента, това означава, че догодина могат да се засадят максимум 6000 декара, които при наличие на голям инвеститор могат да се изчерпят много бързо, обясни Веско Симеонов - началник отдел в Изпълнителна агенция по лозата и виното Русе. Той призова лозарите да подготвят проекти и да кандидатстват за права за засаждане до края на годината, докато националният резерв от около 150 000 декара все още съществува.
И в България, и в целия Европейски съюз производството на грозде и вино намалява. Местното производство се заменя с внос от Чили, Австралия, Индия и Китай, каза Веско Симеонов. 
В България повечето лозя съществуват само на хартия и не се обработват. От 1697 хектара лозови масиви в Русенско едва една трета дават реколта, а останалите пустеят необработваеми. В последните 10 години в областта са засадени само 165 хектара нови лозя. 1348 хектара са на възраст над 30 години и на практика не се обработват. 
През 2014 година от областта са събрани 1,227 млн. кг грозде от винени сортове, като бялото е двойно повече отколкото червеното. Десертно грозде в Русенско се гледа в символични количества.
Деветте винопроизводителя от региона през миналата година са преработили с 56% по-малко грозде отколкото през 2013 г. - резултат от изключително неблагоприятните климатични условия. Докато през 2013 г. са произведени 3,4 млн. литра вино, през 2014-а количеството е едва 1,36 млн. литра.
Числата обясняват защо в последните години най-търсената мярка за финансово подпомагане от лозарите е за конверсия на лозови масиви. Очаква се ново стартиране на програмата за тази година, но все още с неизвестен ресурс.