Русенският кабелен оператор „Нетуоркс България“ ще разшири и осъвремени мрежата си с помощта на европейско финансиране по оперативна програма „Конкурентоспособност“, научи „Утро“. Договорът бе подписан в София от управителя на дружеството Емилиан Диков, като сертификатът бе връчен от министъра на икономиката Делян Добрев в присъствието на премиера Бойко Борисов.
Проектът по процедура „Технологична модернизация в малки и средни предприятия“ е на стойност 3 166 000 лв., от които 1 836 000 лв са безвъзмездна помощ. Срокът за изпълнието му е 12 месеца. Финансирането ще се използва за разширяване на дейността на фирмата и стъпване на нови пазари предимно в Северозападна България. В тази част от страната „Нетуоркс България“ вече предлага услугите си в Монтана, но до края на годината и първото тримесечие на 2013 г. ще бъдат обхванати още Козлодуй, Берковица и Вършец. До 15 ноември компанията ще стъпи и в Силистра.
„Проектът предвижда и закупуване на хардуер и мрежови устройства от последно поколение с уникални енергоефективни показатели. Мрежовото оборудване, което е изцяло комплектовано с 10 Gb интерфейси, ще позволи осигуряването на 10 Gb капацитет за всяка сграда, което е 5 пъти повече от това, което даваме в момента. Смея да твърдя, че никой няма такова нещо, да не говорим, че всички сега се борят да стигнат 1 Gb, което ние направихме преди две години. Такава инфраструктура изпреварва много това, което в момента могат да осигурят като скорост (капацитет) интернет сървърите, но в тази област всичко се развива много бързо“, заяви Емилиан Диков.
Предвижда се и инвестиция за ъпгрейд на ТВ услугата, както и пускането на допълнителни HD канали до немалката бройка от 100.
В проекта е включено и изграждането на обществена wi-fi мрежа в Монтана. Тази в Русе ще бъде достъпна за всички чрез закупуване на карти.