Известният благоевградски бизнесмен Йордан Йорданов разказа за ужасната гледка, на която се е натъкнал, когато е тръгнал да спасява четиримата младежи от ледените води на река Благоевградска Бистрица. Инцидентът стана снощи около 20 часа. Автомобилът "Опел" поднесъл на заледен участък и се сгромолясал в стръмно дере в местността Калявището.
"Прибирах се от балкана, когато на един десен завой видях следи от кола, които са излезли от него. Въпреки че нищо не се виждаше, веднага загрях, че някой е пострадал, защото познавам района. Пътувам всеки ден, а инстинктът на ловец веднага ми подсказа, че някой е в беда. Слязох от колата и веднага се спуснах по склона, мястото там е много стръмно и дерето е дълбоко. Чух писъци, видях опела забит с предница в реката, дори фаровете не светеха. Когато приближих, видях хората, които крещяха, защото автомобилът бързо се пълнеше с ледена вода. С момчето, което пътуваше с мен, светнахме с прожектор, преценихме бързо ситуацията и започнахме да чупим стъклата, за да вадим от вътре младежите. Бързахме, защото навън беше минус 10 градуса и рискът от хипотермия беше много голям", споделя Йорданов пред struma.bg.

"Когато ги извадихме, трепереха. Веднага ги вкарах в джипа, пуснах парното на максимална степен да се стоплят, а жената, която се оплакваше от болки в кръста, я наметнах с палтото си. Точно в този участък телефоните нямат обхват, затова нямах време да се обадя на полиция и Спешен център. Направо настъпих газта и тръгнах към Спешен център в Благоевград. Чист късмет си беше, че бях точно на това място. Можеха да не ги открият с часове, а при тези температури за 20 минути щяха да са замръзнали във водата. В същия участък винаги съм недоволствал, че когато правеха ремонт на пътя за Бодрост, не поставиха мантинела, ако не се лъжа, преди време на същото място излетя от пътя един бетоновоз на фирмата на бившия областен управител Костадин Хаджигаев", продължава спасителят.

"В Спешния център не позволих на никого да свали пострадалите от колата, защото знам, че при нараняване на гръбнака пострадалите не бива току-така да се местят. Направо отидох при дежурния лекар, взехме носилката и така много внимателно ги свалихме. Още докато пътувахме към Спешния център, от моя телефон се обадихме на бащата на едно от момичетата. Около час след като ги бях оставил под лекарски надзор, се обадих да питам как са, защото нещо отвътре все ме човъркаше да го направя", завършва разказа си Йордан Йорданов.