Категорично е, че касиерката в БРП Илияна И. е присвоила от дружеството сумата от 214 000 лева и ги е използвала за собствени нужди. Тя е съставила и фалшиви 20 разходни и приходни касови ордера, които уж документирали движението на парите. Това отсече за втори път Великотърновският апелативен съд и осъди на 8 години затвор 48-годишната касиерка. Делото стигна до Върховния касационен съд, който го върна обратно на втората инстанция във Велико Търново година след като тя се беше произнесла по него. Сега, след повторно постановяване на присъдата, вероятно предстои делото отново да стигне до разглеждане от върховните магистрати.
От тефтери, които са част от доказателствата по делото, ставало ясно, че Илияна е участвала в игри с хазартен характер, за които е известно, че се влагат големи суми пари. Иначе е живяла скромно и не е придобила никакво имущество.
Липсата на 214 000 лева била установена през април 2010 година, когато е разпоредена проверка на касовата наличност. Според съда касиерката изобщо не била лаик и знаела, че липсващите суми ще й доведат подобна ревизия. Затова изработила елементарна схема за превенция. Пишела разходни ордери за измислени  основания и ги включвала в касовата книга за деня. Така замаскирала документално кражбата, тъй като салдото винаги се покривало с наличните в касата пари. В същото време убедила счетоводителката да не разнася разходите от ордерите по счетоводните сметки с обяснението, че те отивали за изключителни нужди на ръководството. Така сумите се изпарили, като липсвали в каквито и да е счетоводни документи.
Съдбата обаче изиграла лоша шега на касиерката, след като дружеството решило да прати в командировка услужливата счетоводителка. 48-годишната Илияна се стъписала, тъй като липсата на доверчивата колежка я изправяло пред риск да бъде разкрита. И в паниката си написала собственоръчно бележка за липсващата сума от 214 000 лева, които уж били отишли за изплащане на глоба. За каква глоба, от кога и за какво толкова сериозно нарушение обаче изобщо не посочила. Схемата бързо лъснала, а смутената касиерка през плач признала на директора по време на очна ставка, че имала нужда от пари.