Година и три месеца, преди да изтече присъдата на 54-годишната бивша касиерка в БРП Илияна Илиева, тя излезе на свобода. Илиева беше осъдена на 8 години затвор за това, че с фалшиви документи присвои 214 000 лева от параходството. Решението за предсрочното й освобождаване е взето миналата седмица от състав на сливенския окръжен съд.
Както „Утро“ писа още през 2016 г., когато Илиева беше окончателно осъдена и влезе в затвора в Сливен, близо 4 години тя вземала малки суми, но редовно от касата на дружеството. През 2010-а била спешно командирована в дъщерна на БРП фирма във Видин, което наложило да предаде касата на своя колежка. Тогава се разбира за липсата на голямата сума. Заместничката й уведомила ръководството на БРП и Илиева беше предадена на съд.
Делото за кражбата се проточи над пет години. Първоначално тя беше осъдена на 10 години затвор, но впоследствие се отказа от първоначалните си показания и заяви пред Окръжния съд, че е написала обясненията под диктат на фирменото ръководство. Според новата й версия  тя не била взела парите, а несъответствието между сумата по документи и наличната в касата било заради ликвидирането на огромни загуби от авария на баржа в Дунав.
В крайна сметка Илиева бе осъдена на 8 години затвор и на 3 февруари 2016 година бе преведена в женския затвор в Сливен.
На 5 януари тази година съдът в Града на сините камъни уважил направеното от затворническата управа предложение за предсрочно освобождаване с аргумента, че във времето зад решетките Илиева показала, че в живота й е настъпила положителна промяна и възможността за престъпен рецидив е минимална.
Според запознати обаче до момента в БРП не са възстановени никакви пари от присвоените 214 000 лева от Илияна Илиева.