Работата на временната парламентарна комисия по казуса КТБ вече приключи и се очаква окончателния доклад да бъде публикуван в началото на юни. По този повод в интервю за „Преса” председателят на комисията Десислава Атанасова разтълкува някои от вече появилите се вмедиите заключения.Атанасова е категорична, че не би могла да каже защо Нели Кордовска е подписала разрешение за преоформяне на депозити с преференциална лихва като този на Иван Костов, което позволява да бъдат изплатени на депозантите сумите до 100 000 евро.

„Тя е била упълномощена да подписва документи от бившия директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ден преди да подаде оставка и пълномощното й е важало само три дни”, пояснява шефката на комисията.

Според нея, обясненията на Кордовска сега са, че това е „техническа грешка”. Парламентарната комисия е установила още куп нередности. Сред тях са 120 необезпечени кредита, наличие на свързани лица кредитополучатели с мажоритарния собственик, както и кухи фирми, без фирмена история.

„Всички доклади за банковата и финансова стабилност на КТБ са предоставени на ДАНС. Оттам обаче твърдят, че са имали информация предимно от управление „Банков надзор” на БНБ, от две лица, които сега са обвиняеми. Това са Румен Симеонов и Цветан Гунев”, казва Атанасова.

Според нея, ако е имало суми, които са раздавани в пликове, не е оставала никаква писмена следа като получен кредит от банката. „Още в началото предложих на Цветан Василев да ни изпрати в писмен вид това, което иска да ни каже. Но той не го направи. Изслушването по телемост ще създаде еуфория и добра медийна среда за различни интерпретации”, казва още Десислава Атанасова.