Чуждите тела, примесите и лошата хигиена са сред основните нарушения, срещани при хлебопроизводството. Така председателят на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов отговори на въпрос на БГНЕС за качеството на хляба и основните нарушения при производството и продажбата му.

Като едни от най-фрапиращите примери за чужди тела Моллов посочи метални отломки от машините и фас от цигара. Според председателя на БАБХ обаче, не те са най-големият проблем, а необявените добавки и нерегламентираното производство през нощта.

"Общо взето хлябът и хлебните изделия не са сред храните, създаващи проблеми", категоричен бе Моллов. Неговото общо впечатление е, че през последните години има подобрение в качеството на хляба. Все по-често се появяват по-малки фирми с уникални производства и те укрепват, а хлябът поддържа добро качество. "На пазара се появява и все по-голямо разнообразие, с различни съставки, отразяващо потребителското очакване. Появяват се и нови асортименти, което показва наличието на качество и конкуренция в сектора", подчерта Моллов.

На празника на хлебарите, Спасовден, председателят на БАБХ участва в представянето на ново професионално ръководство, в което са включени новите европейски правила за етикетиране на 60 от най-познатите и продавани хлебни и сладкарски продукти.

"След серия от курсове на обучение и разясняване на регламента за етикетиране, излиза едно практическо ръководство, съдържащо целия натрупан опит", заяви Моллов при представянето му.

Според него ръководството ще спомогне и за по-доброто прилагане на регламентите и за по-ефективния контрол.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкари в България Мариана Кукушева заяви на свой ред, че в момента тече работата по Закона за храните. Едно от исканията на Федерацията е регламентирането на транспорта на хляб и хлебни изисквания. За целта браншовата организация ще настоява за създаване на единен регистър на МПС, транспортиращи хляб и публични отличителни знаци за тях. Това се налага заради съображения, свързани с хигиената и намаляването на риска за потребителите, тъй като има случаи на транспортиране на непакетиран хляб.