Един от всеки трима германци се чувства измамен от канцлера Ангела Меркел заради скандала с подслушванията, но въпреки това почти половината не са особено заинтересувани от аферата.

Това показват проучванe на социологическата агенция "Форса", цитирани от Ройтерс.

Според тях 52% от запитаните смятат, че въпросът с подслушванията е или важен, или много важен за тях, докато 48% не проявяват интерес към него.

Разкритията, че германското външно разузнаване е помагало на американската Агенция за национална сигурност (АНС) да подслушва европейски компании и държавници, предизвика разрив в управляващата коалиция в Германия между християндемократите на Меркел и Социалдемократическата партия.

Миналата седмица в медиите беше публикувана информация, която обвини приближени на канцлера в това, че са излъгали за подписването на евентуален договор за отказ от шпиониране между Берлин и Вашингтон, който обаче така и не се осъществи.

Въпреки своите чувства обаче повече от половината германски гласоподаватели (56%) все пак ще подкрепят Меркел в директен вот срещу коалиционния й партньор социалдемократът Зигмар Габриел.

Партньорите затвърдиха тона помежду си, след като Габриел се опита да прехвърли вината от скандала върху Меркел, като консерваторите определиха обвиненията като неприемливи.

Според проучването на "Форса" консерваторите като цяло намаляват подкрепата си до 40%, което е най-ниското им ниво през годината. В същото време социалдемократите също бележат спад с един процент до 22%.

Скандали с подслушванията в страната започнаха, когато бившият сътрудник на АНС Едуард Сноудън разкри за широкия обхват на подслушванията на американските служби в Германия като обяви, че дори мобилният телефон на канцлера е бил подслушван.

Според германския вестник "Ди Велт", заради аферата с подслушванията АНС обмисля да ограничи обмяната на информация с Германия и вместо това да се насочи към други свои партньори като Франция и скандинавските държави.