Нашата среща днес в Русе става точно десет години, след като направих първата си презентация тук, след неуспешния опит за изкачване на К2. Този паралел направи алпинистът Боян Петров, който гостува на русенци с разказ за покоряването на три осемхилядника в един сезон. Гостуването бе по покана на туристическо дружество „Приста“ и дружество „Академик“ в Русенския университет. През 2014-а Боян Петров стана първият българин, изкачил в продължение на 70 дни последователно Канчендзьонга /8586 м/, Броуд Пик /8047 м/ и К2 /8611 м/. Така зоологът, който е известен като пещерняк и катерач, стана първият българин, направил тройно изкачване на върхове над 8 хиляди метра. При това Боян Петров е първият българин, изкачил К2, за който се носи мрачната слава на най-трудния и зловещ връх на планетата, отнел живота на всеки четвърти алпинист. 
Безспорно, най-важното нещо за покоряването на един връх е предварителната подготовка, разказа Боян Петров и показа снимки. „Имам късмета да живея в София, в Княжево, затова за мен не е проблем всяка сутрин да тичам до Копитото, Витоша си ми е в задния двор. Пълня големи туби с вода в раницата и поемам нагоре. Така имитирам изкачване на върхове. Вземам разстоянието натам и обратно за около час и половина-два, след това се прибирам, вземам си душ и отивам на работа, разказва той с делничен тон, сякаш това е най-обикновеното и най-обичайното начало на деня. Безупречната физическа подготовка, в това число и задължителното ходене на зъболекар /“Ако в базовия лагер те заболи зъб, това означава, че трябва да търпиш болката поне шест дни, докато стигнеш до място със зъболекар, така че няма нищо по-разумно от това предварително да вземеш мерки!“/, грижливото приготвяне на багажа и разпределянето му за отделните лагери по маршрута - всичко това отнема поне 6 месеца непосредствено преди отпътуването за Хималаите. Аз с физическата подготовка нямам проблем, казва 42-годишният софиянец. И допълва: „Много по-лесно е да не излизаш от форма - тоест, да тренираш постоянно, отколкото да прекъснеш и след това да полагаш двойни усилия, за да влезеш във форма отново“. 
Първият връх в експедицията на Боян Петров през 2014-а е Канчендзьонга в планината Каракорум, разделяща Пакистан и Китай. Обикновено там по това време е относително спокойно, но българинът е посрещнат от ураганен вятър. Още преди това усеща, че му е необходимо още време за адаптация. „Започнаха халюцинации - чувах глас на мъж, който ме викаше ту пред мен в снежния коридор, ту зад мен. Чувах го отчетливо и напълно реално: „Върви напред“, „Виж зад следващия камък“, „Палатката е отворена“. Стана ми ясно, че на мозъка му е необходимо да се насити с кислород, затова спрях и няколко часа останах в покой“, разказва алпинистът. При изкачването губи за известно време пътя нагоре, но успява да се ориентира и в ранния следобед развява българския флаг на Канчендзьонга.
След като слиза от Каракорум, той се прибира за шест дни в София, преди да поеме отново към Покрива на света. Предстои му изкачване на Броуд Пик. Този осемхилядник Петров покорява заедно с русенеца Иван Томов. „Тъй като имам много добра подготовка, аз изпреварих групата от 17 алпинисти по маршрута. Те вървяха значително по-бавно от мен, но затова пък ми се наложи аз да пробивам пътеката в дълбокия сняг. На няколко пъти се обръщах - един вид, няма ли някой да ме изпревари и да ме смени, но в мига, в който аз спирах, зад мен спираше и колоната. По някое време зад мен излезе Иван. И когато накрая се обърнах към него и му предложих да мине напред и да разрива, той с готовност се съгласи: „Що не каза по-рано?!“. Иван също има много добра подготовка, той работи в селското стопанство в Англия и всеки ден пеш извървява доста мили до работа и обратно. И ето че ние двамата първи се озовахме на Броуд Пик и снимахме с камерата от върха. По принцип се снима в радиус от 360 градуса - за да е сигурно, че си бил на върха, а не е някакъв монтаж“. 
На К2 единственото равно място от цялата му стена е горе на самия връх, разказва Боян Петров. Слава богу, че е така - защото поради това този връх е опазен от комерсиалните „разходки“. На мен затова Еверест не ми е интересен - там е пълно с клиенти, които просто плащат огромни пари, за да ги изведат горе, при това с кислородни маски, обяснява софиянецът, който всичките си постижения прави без кислородна маска. На 31 юли той покорява К2 - първо постижение за българския алпинизъм. 
Сега Боян Петров замисля следващите си експедиции - изкачване на върховете Манаслу и Шиша Пангма, това са последните непокорявани от българи върхове в Хималаите. Човек трябва да си поставя цели - ако нямаш цели, отиваш в парка и четеш вестник, усмихва се той. И добавя: „А с това, което правя, искам и да вдъхна кураж на хората с диабет - щом като аз съм диабетик и това не ми пречи да изкачвам върхове, значи няма място за песимизъм и примирение“.