Водоноска се включва от днес в рекултивирането на старото сметище, увериха работници на фирмата, спечелила конкурса за изпълнението на проекта „Енергоремонт строй“. Причината е, че от седмица в района се вдига невъобразим прахоляк, който преминаващите тежки камиони допълнително завихрят и живеещите в района не смеят да отворят прозорците на къщите си, макар че едва дишат вкъщи.
Само на метри от мястото, където багерите копаят, има автоморга, а работниците споделиха, че по колите се натрупва по цял пръст прах и колкото и да се бърше, все не може да се махне. Сами пускаме вода от маркуча, за да не се вдига толкова пепел, но трябва да си пуснат водоноска, казаха те.
До миналата седмица беше кал до ушите, но изведнъж се затопли и всичко изсъхна. Нямахме готовност веднага за водоноска, но имаме договорка, че в понеделник вече ще е тук и ще пръскаме района, за да не се вдига толкова прах, казаха работниците от „Енергоремонт строй“. Те призоваха живеещите в района да имат още малко търпение и споделиха, че за тях прахолякът също е вреден, освен това е и проблем за машините, защото въздушните им филтри се запушват. 
В момента се извършва вертикална планировка на старото депо. Срокът за изпълнение на техническата част на рекултивирането е 2 години и предвижда изграждане на газоотвеждаща система в инсталация за изгаряне на биогаз, дренажи за отвеждане на води, обработка на гудрона в образувалите се гудронови ями с цел запечатване и други строителни дейности. Биологичната рекултивация включва засаждане на трева и дървета по предварително изготвен проект и ще стане в рамките на 3 години.