Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че ще направи нов, трети секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво. Антимонополният орган посочва, че започват третата проверка след множество публикации в медиите по проблема.
Решението идва след масови протести в цялата страна и блокиране на пътища през почивните дни заради високите цени на бензина. Цените на горивата се увеличиха сериозно през последните месеци. Според Българската петролна и газова асоциация това е световна тенденция, заради покачване на цената на суровия петрол. А протестиращите подозират наличие на картел.
Поредният трети секторен анализ едва ли ще доведе до нещо различно от предните два и явно има за цел да потуши поне донякъде протестите. Резултатът от първите два бе единствено минимална глоба на компанията на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, защото продавал бензина под себестойност и така подбивал цените на конкурентите. КЗК обаче смята, че предишните й намеси са довели до възстановяването на конкуренцията на пазара у нас.