Пактът за почтеност е договор с независим наблюдател, който му позволява да следи всичките 3 етапа на обществената поръчка - подготовка, възлагане и изпълнение. Под лупа се гледат както действията на възложителя, така и на участниците в процедурата. Това е инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници“ в борбата срещу корупцията в обществените поръчки, която вчера беше представена на семинар в Русе пред 80 представители на различни институции и неправителствени организации.
Изп. директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов обясни, че от 2 години организацията е сключила такива пактове с министерствата на труда, регионалното развитие и на здравеопазването. Към този инструмент ОЛАФ е проявил интерес и се очаква той да бъде приет като средство за превенция през новия програмен период. Когато този инструмент се прилага, цените падат с 30%.
Благодарение на индикаторите за прозрачност и почтеност се постига значителен ефект и ефективност на обществените поръчки, обясни шефът на Асоциацията. Даде за пример магистрала „Тракия“, където изричното условие на неправителствената организация било най-ниската цена да не е основен критерий. Дори така в крайна сметка цената на пътя паднала 6 пъти спрямо първоначално заложената по времето на кабинета „Сакскобургготски“.
Калин Славов съобщи, че целта на тези семинари, които асоциацията провежда в страната, е от Пакта за почтеност да се възползват общините и други регионални институции.
Повече за проблемите при обществените поръчки и инструментите, които могат да противодействат на корупцията, четете в следващ брой на „Утро“.