Касиерка искала родители да плащат по два пъти таксите за детската градина, която посещавали малчуганите им, а в повечето случаи не издавала никакъв документ за получената сума. От социално слаби родители, които ползват привилегията да плащат по-ниски такси пък искала пълния размер на сумите, без да се съобразява с положението им. За това свидетелства майка, която е била опарена неведнъж от схемите на бившата касиерка на детска градина „Роза“ в Ново село. Потвърди го и новата директорка на детското заведение, която по време на злоупотребите е била учителка и родители са й сигнализирали за нередностите.
При направената ревизия станало ясно, че част от събраните такси не отивали в сметката на Община Русе, а в нечий джоб.
За забърканата каша не знаел единствено ръководният състав на градината от 2008 до 2012 година. Впрочем именно директорката Нели С. и главната счетоводителка Саша К. се изправиха на съд за допустатите тежки нарушения, липсата на контрол върху публичните парични средства и пълния финансов батак. Община Русе пък бе конституирана като граждански ищец и поиска от финансистката Саша 1550 лева - сума, която според обвинението тя е изтеглила от банковата сметка на детската градина за лични нужди.
И бившата директорка, и бившата главна счетоводителка отчасти признаха, че не са държали нещата в градината съвсем изкъсо.
„В длъжностната ми характеристика имаше поне 15 задължения, които бяха определени като много важни. Не казвам, че контролът на финансите не е сред тях, но по време на моето управление към детската градина се присъединиха филиалите в Семерджиево, Тетово и Хотанца и бях единственият директор, който отговаряше за толкова много звена. За мен беше най-важно децата да са нахранени и на топло, а за финансовите дейности разчитах изцяло на главната счетоводителка“, разказа пред съда 50-годишната Нели.
Бившата директорка бе категорична, че не е получавала сигнали от родители и учители за проблем с таксите. Резултатите от одита през 2012 година я изумили, тъй като и през ум не й минавало, че може касиерката системно да е крала пари. И до днес стигналата до съд жена заявява, че се чуди какви ли документи е подписвала.
Впрочем за близките отношения между касиерката и изправената пред съд директорка свидетелстваха двама души. Нели обясни, че е виждала единствено сумите от платените такси, но не и каква е сумата, която е превеждана в общинския бюджет. Разчитала на професионализма на колегите си и им се доверявала напълно, щом се касаело за пари, тъй като счетоводството не било нейната сила. А на въпроса как е контролирала подчинените си, жената не успя да отговори. 
Бившата главна счетоводителка призна, че явно не е упражнявала какъвто и да е контрол над касиерката Ивелина С. Напротив - 37-годишната финансистка Саша сподели, че касиерката се е държала така, сякаш тя е директорка и й нареждала какво да прави. Криела таксовата книга, в която са отбелязани платените от родителите суми. Сигнализирала за това директорката, но тя й забранила да й пише подобни докладни записки. 
В крайна сметка след последното писмо на Саша до Община Русе, в която споменавала за нередности, започнал финансов одит в детската градина. А резултатите били крайно лоши - оказало се, че документацията е насипна, таксовата книга е с много корекции и изтривания, касова книга не се водела, липсвали суми и били правени опити за незаконно изравняване на приходите и разходите.
Един от ключовите свидетели по делото - касиерката, която почти всички твърдят, че е злоупотребявала, вчера не се яви в съдебна зала, тъй като не била редовно призована. Затова делото бе отложено. След месец ще бъде разпитана и още една майка, която твърди, че е плащала такса за един и същи месец по два пъти.