Лидерите на украинската опозиция се договориха с президента за примирие, съобщи РИА"Новости".

По време на втория кръг от преговори с опозиционерите, продължили през нощта срещу петък, президентът Виктор Янукович предложи да се прекрати употребата на сила и да се осигури освобождаването на задържаните по време на масовите безредици, а за арестуваните да се осигури смекчаване на мярката за неотклонение, ако се разотидат митингуващите от едно от знаковите места, белязани от сблъсъци между протестиращи и силите на реда - ул. "Грушевски". Лидерите на опозицията заявиха, че само след "обществени консултации" ще кажат дали приемат тези условия.

Лидерът на националистите от "Свобода" Олег Тягнибок запозна събралите се на Майдана с тези условия и попита дали ги приемат, но болшинството се изказа против, съобщава сайтът на "Свобода".

Опозиционните лидери се съгласиха с решението на събралите се хора да останат на улицата, но поискаха спазване на ред и дисциплина.

"Само мирен протест. Държим отбрана и нито крачка назад. Моля всички – дисциплина, ред и отговорност", заяви лидерът на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк, цитиран от сайта на партията.

Той заяви, че опозицията ще продължи да преговаря с властта, "за да постигнем реален резултат".

Тягнибок бе заявил по-рано, че преговорите ще продължат в петък сутринта. Освен това Яценюк съобщи решението "да се разшири територията на Майдана", съобщи РИА"Новости". Протестиращите строят нови барикади, но явно примирието ще се спазва.