Държавният глава на България Росен Плевнелиев посети будисткия манастир "Гандан тегчилен", в един от храмовете, на който се намира най-голямата статуя на Буда в региона, като част от програмата на официалното му посещение в Монголия.

Той бе посрещнат заедно с членовете на делегацията от духовниците в традиционна шатра на чай с мляко и паничка ориз, предаде специалният пратеник на БГНЕС Дияна Тушева.

България се гордее със своята религиозна толерантност- уважаваме не само мюсюлманите, евреите и католиците, каза по време на разговора държавният ни глава. В нашата страна има малка, но много сплотена будистка общност и ще се радваме да ни посетите, отправи покана президентът към монасите. И ги попита дали в университета към това духовно средище се изучават освен религия и други науки. Монасите му отвърнаха, че преподаването не е ограничено само в сферата на религиозните дисциплини.

Плевнелиев направи кратък коментар на будисткото учение като спомена, че в Европа едни от най-купуваните книги са за будизма, защото просвещават хората за фундаментални истини за човешкия дух. Той изрази съжаление, че Далай Лама все още не е посещавал България и изрази надежда, че това един ден ще се осъществи. Държавният глава се спря на трита фундамента, които гарантират стабилността на едно общество: религията, семейството и училището. При такава конструкция се получава най-здравата къща, отбеляза философски той. В края на срещата държавният ни глава подари на монасите реплика от базилика в България от 4-ти век, както и албум с творби на стара иконописна школа.

След това Плевнелиев и останалите членове на делегацията разгледаха храма с най-внушителната статуя на Буда, запознаха се със спецификата на будистките ритуали.

През днешния ден от официалното посещение българските гости в Монголия пропътуваха около 50 км извън Улан Батор, за да се запознаят с номадско семейство. Разгледаха и една от промишлените гордости на Улан Батор- известната фабрика за кашмир "Гоби", където модните дрехи от скъпата материя се боядисват на принтер.

Утре нашата делегация ще отпътува от Монголия към Южна Корея, където продължава официалното посещение на българския президент на азиатския континент.