Структурата по неонатология не отговаря на настоящото ІІ-ро ниво на компетентност, съгласно медицинския стандарт.

От днес се понижава нивото на компетентност на отделението по Неонатология на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Софиямед“. Заповед за това е била издадена от министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Проверката

Тя е публикувана на сайта на ведомството заедно с доклада от проверката на Столичната регионална здравна инспекция, направена след трагичния инцидент с новороденото бебе, което беше пребито от акушерката Емилия Ковачева на 18 април.

В доклада на Здравната инспекция са констатирани редица несъответствия спрямо даденото до този момент второ ниво на компетентност на отделението по Неонатология на лечебното заведение.

По персонал, осигуреност с други структури на територията на лечебното заведение, медицинска апаратура, оборудване и помещения, структура и устройство отделението отговаря на І-во ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт по „Неонатология“ е констатацията в доклада на Столичната здравна инспекция.

„От направената проверка на неонатологичната структура на УМБАЛ „Софиямед“ ООД и подадено заявление с входящ № 40-44-8/24.04.2015 г., се установи, че към датата на проверката, структурата по неонатология не отговаря на настоящото ІІ-ро ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт по „Неонатология“.

Структурата отговаря на І-во ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт по „Неонатология“, се посочва в доклада, с който е съобразена заповедта на министър Петър Москов.

Медицинският одит установи вече редица груби нарушения, като сред тях са неспазване на медицинските стандарти и на Закона за здравето.