Управител на фирма за поддръжка и ремонт на асансьори масово поврежда устройствата на конкуренцията, за да всява паника сред чуждите клиенти и да изхвърли набелязаната фирма от пазара. Но повредите са толкова тежки, че създават реална опасност някоя кабина да се откачи и хората в нея да полетят към смъртта или най-малкото да останат заседнали задълго между етажите. Тези безумни саботажи срещу „Профилифт“ ООД, която отговаря за 250 асансьора в жилищни блокове и учреждения в Русе, са заснети с охранителна камера и лицето на автора им се вижда съвсем ясно. Записите ще бъдат предадени на правоохранителните органи.
Атаката срещу нас започна през януари и за изминалите месеци бяха повредени над 150 повдигащи устройства, каза управителят на „Профилифт“ Мирослав Бъчваров. Обикновено се чупели предпазни механизми, разхлабвали се кабини, късали се кабели и се повреждали  праговете, които правят контакт с електрическата мрежа, за да могат асансьорите да се движат. Махали се и залепените в кабините стикери на фирмата, на които са посочени телефоните за подаване на сигнали за повреди и по този начин хората били принудени да стоят по два-три дни без асансьори, защото не знаят къде да сигнализират.
От началото на акцията на саботьора /името се пази в редакцията/ са повреждани по 5-6 асансьора дневно, като най-големите удари са правени в навечерието на празници или срещу уикендите, когато във фирмата има само по един-двама дежурни и те не могат да реагират веднага на всички сигнали.
В началото мислех, че целта на атаките е да се внуши на хората, че асансьорите са стари и трябва да се сменят, а това означава да се похарчат доста пари. Авариите обаче продължиха и в по-нови блокове. Така стана ясно, че сме обект на целенасочени посегателства. Не мога да разбера как е възможно някой да падне дотам, че да застрашава човешки животи заради някакви лични цели и амбиции. В повечето от случаите повредените устройства не тръгват. Тези с разхлабени кабини обаче подемат нагоре или надолу и засядат между етажите. Съвсем скоро в такъв асансьор заседнаха баща с малкото дете и прекараха доста време в кабината, разказа Мирослав Бъчваров.
Атаките били близо до постигане на целта си -  Бъчваров започнал да се замисля дали да не се откаже от поддръжката на асансьори, защото носи отговорност за хората в обслужваните блокове и ако стане инцидент с някого, рискува да влезе в затвора. В последен опит да разбере кой го е взел на прицел потърсил услугите на специализирана фирма, която инсталира камери за откриване на крадци. Така три асансьора са поставени под видеонаблюдение, което веднага дало резултат.
Клипът ясно показва как мъж поврежда прага, после вади голям ключ от чанта и започва да къса болтовете на бравите, до които се стига след отваряне на малката странична вратичка. След това маха стикерите с телефоните на „Профилифт“, а накрая снима с мобилния си телефон стикера за технически надзор и си тръгва.
Огромната изненада беше, че това е човек от бранша, управител на две фирми за ремонт на асансьори, посочи Бъчваров, който в понеделник ще подаде жалба, придружена от видеозаписи, в прокуратурата.