Жителите на Мартен отмениха насрочената за вчера окупация на Дунав мост, след като получиха категоричната подкрепа на кмета на Русе Пламен Стоилов и областния управител Стефко Бурджиев. Двамата управници дадоха дума, че ще съдействат да не се осъществи проектът на фирма „Полисан“ за рязко увеличаване на капацитета на инсталацията за гудрон и битум и за изграждане на инсталация за производство на бензин и дизел. Това съобщи за „Утро“ един от активно протестиращите мартенчани Недялко Попов.  
В понеделник по инициатива на кмета и областния управител се е проведе среща, на която ни обясниха, че са наясно с екологичните проблеми в района. Г-н Бурджиев се ангажира да организира среща със собствениците на предприятия на площадката до края на май, на която да се набележат конкретни мерки и срокове за намаляване на замърсяванията. Г-н Стоилов пък категорично заяви, че няма да се допусне реализирането на инвестиционно предложение, което да трови гражданите. Ако екоминистерството все пак даде зелена улица на проекта, двамата обещаха да застанат редом с нас на блокадата на Дунав мост. Засега това ни дава надежда, но оставаме в готовност за гражданско неподчинение, каза Недялко Попов. 
Междувременно на работна среща вчера между Бурджиев, заместника му Станимир Станчев, шефката на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Лилия Атанасова и началника на отдел „Здравно-техническа експертиза“ към Регионалната здравна инспекция стана ясно, че от 14 до 22 май ще бъде извършена проверка на територията на бившия КТМ. 
Освен това Атанасова ще представи доклад за движението по процедурата по оценка на въздействието на околната среда, както и броя на жалбите и телефонните обаждания по случая. 
От своя страна областна администрация ще изпрати писмо до контролните институции за предстоящата проверка, а резултатите ще бъдат оповестени публично.