След година затишие строителният надзор отново се кани да реже кабели за интернет и телевизия на русенските оператори, научи „Утро“. Причината си е все същата - издадени още през 2011-2012 г. 28 заповеди на столичната дирекция за премахване на „въздушни кабелни мрежи“. При последната такава акция русенският оператор „Нетуоркс България“ спечели делото срещу ДНСК и изпълнението на заповедите бе спряно. Сега обаче по нареждане от София отново им се дава ход. По всичко изглежда, че предстоят нови съдебни дела, тъй като старите заповеди продължават да са срещу „неизвестен извършител“, а покани за изпълнение са изпратени до „Нетуоркс“.
Подложени сме на тотален натиск и репресия. По наши изчисления действията на ДНСК ще струват на бюджета около 25 хил. лева загуба от данъци и осигуровки ежемесечно. Поради свиването на бизнеса и загубата на клиенти ще бъдат съкратени около 30 човека или 15% от персонала на фирмата. Те ще костват на държавата допълнителни 15 000 лева. Ако се прибавят и разходите на ДНСК за изпълнение на това скъпо струващо нерационално действие, общата щета на бюджета ще надмине половин милион лева, пише „Нетуоркс България“ в писмо до кмета на Русе, началника на РДНСК, ТД на НАП - Русе и др.
През последните няколко месеца компанията е платила около 130 хил. лева корпоративен данък, а ежемесечно внася в бюджета около 70 000 лева ДДС. Тези суми обаче ще намалеят драстично в следващите месеци поради масов отлив на клиенти, заплащане на неустойки по неизпълнени договори за доставка на телекомуникационни услуги и влагане на огромни средства за изграждане на нова телекомуникационна мрежа, твърди русенският оператор. 
За въздушните кабелни мрежи „Нетуоркс България“ има издадени две удостоверения за търпимост, по силата на които те се явяват търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Идеята е точно да се спестят излишни разходи за премахване и повторно изграждане на съоръжения, които са действащи и не пречат на никого. В ДНСК обаче явно не са чували за такова нещо. Вероятно не са чували и обещанията на премиери и министри за намаляване на бюрокрацията и административния натиск върху бизнеса. И смятат висящите, срязани наполовина кабели за по-красиви от опънатите, по които се пренася интернет и телевизия.