За последните 15 години на територията на региона са станали 5579 тежки пътни произшествия със 474 загинали и близо 7000 ранени. 
Тревожните данни бяха изнесени на пресконференция в Областната дирекция на МВР по повод стартиралата от вчера Трета глобална седмица на ООН за безопасност на движението по пътищата. Тя ще продължи до 10 май, като тази година мотото е „Спаси живота на децата!“. Лице на кампанията е 11-годишната Елица, а нейното послание е „Искам да порасна“. В пресконференцията участваха представители на полицията, областната и общинската управа, БЧК, Инспекторатът по образование и фондация „Безопасни улици от Валя“.
„Основната цел на кампанията е да привлече вниманието към опазване живота на децата, защото миналата година при катастрофи в страната са загинали 33 деца, а това са 33 почернени семейства“, каза началникът на Охранителна полиция комисар Божидар Петков, който водеше пресконференцията. Той обяви инициативите в рамките на кампанията до неделя. Днес в началните класове представители на полицейските управления ще говорят на децата за пътната безопасност. На 6 май в града и региона ще има масирани проверки за използването на обезопасителни колани и столчета за децата в колите, каски при мотористите и свидетелства за правоуправления. В четвъртък ще се проведат родителски срещи по темата във всички училища с представители на различни институции, а в петък сирените в града ще бъдат включени в 12 часа в памет на загиналите в катастрофи деца. В събота в повечето училища ще има забавно-състезателни игри по безопасност на движението, а в неделя ще бъде подредена изложба на детски рисунки по темата.
За 2014 година в региона има регистрирани 1613 произшествия с 464 ранени и 28 убити, посочи началникът на Пътна полиция гл. инспектор Румен Кръстев. В сравнение със същия период на 2013-а произшествията са се увеличили с 67, пострадалите обаче са намалели с 14, а убити са с 1 по-малко. 
От началото на тази година пътно-транспортният травматизъм бележи покачване, уточни Кръстев. Катастрофите са 491, със 73 повече за същия период на 2014-а. Пострадалите също са с 34 повече, отколкото през първите четири месеца на миналата година, а убитите са се увеличили с трима. Радостното в тази черна статистика е, че през 2014 година няма загинали деца, но ранените малчугани са 54. 16 от тях са с травми при управление на велосипеди и мотори, 24 са били пътници в коли, а 14 - пешеходци. От началото на 2015 година са ранени 10 деца - три като водачи, пет като пътници и две като пешеходци. 
За миналата година са установени 15 838 нарушения, като са съставили 4935 акта и 9825 фиша. Почти 5000 от тях са за превишена скорост, 158 шофьори са засечени пияни зад волана, а 133 са били без книжки. Тревожно е, че за последните четири месеца рязко се увеличи броят на водачите, които карат колите си след употреба на алкохол и без книжки, като не са единични случаите, когато са налице и двата фактора за един водач, посочи Румен Кръстев и допълни, че родителите са тези, които трябва да дават пример на децата, защото те копират всички техни действия.
„Защитата на децата е наша отговорност“, каза в същия контекст зам.областният управител Явор Янчев. В неделя той видял как баща пресича улица на червен светофар с детето си и риторично попита какъв пример дава този родител на момченцето. По думите му в Русе няма необходимата инфраструктура и паркинги и колите са навсякъде около нас. Това изисква по-голямо внимание както от водачите, така и от пешеходците, каза Янчев.
Представителят на инспектората по образование Димитров обясни, че съвместните действия между учители и полицаи не са само през тази глобална седмица за безопасност на движението, а се провеждат целогодишно.
Пламен Митев от фондация „Безопасни улици от Валя“ посочи, че в последната година в Русе има промяна за безопасността на движението с поставените повдигнати пешеходни пътеки и фотоволтаични знаци. Той обаче поиска това да се направи и на много други улици с наситено движение на автомобили и предложи Третата глобална седмица в града да продължи цяла година