Грипният щам „Калифорния“ масово поваля русенци и ако това продължи и утре, ще обявим грипна епидемия, каза вчера за „Утро“ директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Справка в наблюдаваните от инспекцията лекарски практики в понеделник показа, че заразените с грип само за седмица са 312 човека, от които 130 са учащи от различни възрасти. Според д-р Николова тази бройка продължава да расте и нищо чудно утре да бъде свикан щабът за борба с грипа, за да се реши дали учениците ще бъдат пуснати във ваканция.                 
Ако това не стане в петък, то в понеделник специалистите със сигурност ще обявят грипна ваканция от 28 януари, която ще се слее с междусрочната и ще продължи до 4 февруари. По тази причина от Инспектората по образование вече са разпратили съобщения до директорите на училища първият срок да бъде приключен утре, а не на 29 януари, за да няма изненади.
Както „Утро“ първи писа, изследванията са доказали, че в града върлува грипният щам „Калифорния“, в който има частица от генома на свинския грип. Според епидемиолози този вирус започва с кашлица, след това се появяват болки в мускулите и ставите, но няма хрема. Ако не се потърси лекарска помощ или се разчита на самолечение, може да се стигне до бактериална пневмония. Най-застрашени от щама са бременните жени и възрастните с хронични заболявания.