Румъния определено се справя много по-добре от България. Това заяви британският посланик в София Джонатан Алън по повод публикуваните по-рано днес доклади по механизма за сътрудничество и проверка за двете страни.

В профила си в Twitter Алън написа още, че България рискува да изостане, ако напредъкът на Румъния я доведе до изход от механизма.

При представянето днес на обобщението на докладите говорителят на еврокомисията Марк Грей представи много повече критики за България, отколкото за Румъния. В българския доклад заключенията гласят, че страната е "направила някои стъпки напред", докато в текста за Румъния е отбелязано, че страната е "постигнала напредък в много области".

Британският посланик написа още, че "политиците ще се обвиняват един друг за слабия доклад по механизма". "Ако се съберат и се споразумеят за реформа, могат вместо това да решат проблемите", коментира той.

Предвижданията на Алън вече се изпълняват, както показаха оценките на двамата вицепремиери на България, засегнати от мониторинга. По думите на Цветлин Йовчев и Зинаида Златанова "отчетените успехи са наши, пропуските - на предишната власт".
Посланикът написа още, че докладът на Европейската комисия е депресиращо четиво. "Няколко малки стъпки напред, големи стъпки назад", заяви той.

Джонатан Алън изрази готовността на Великобритания и други членки да подкрепят усилията на България за реформи. Той поздрави прокуратурата за честността в определянето на недостатъците и за изработването на план за действие, който да постави акцент върху тях.