Европа ни сложи черна точка заради бегълците от правосъдие, става ясно от доклада на ЕК. Въпреки че в критиките не се посочват имена, става ясно, че ни размахват пръст заради бягството на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, както и двойният убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров.
Илиян Тодоров изчезна преди няколко месеца, след като ВКС го призна окончателно за виновен за убийството на Васил Александров (24 г.) и Кирил Въжаров (21 г.) и раняването на приятеля им Кирил Димитров пред дискотека "Соло" през 2009 г.  Той бе осъден на доживотен затвор. Бягството на братя Галеви влезе и в миналогодишния доклад, но със сигурност те са причината за голямата черна точка за страната ни и в този. Дупнишките бизнесмени се изпариха дни след като ВКС ги прати в затвора за 5 години.

По думите на говорителят на Европейската комисия Марк Грей проблемите, констатирани в мониторинга за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред са спорните назначения на ръководни постове в съдебната система, както и за бандитите, които бягат от ръката на закона.

Предполага се, че Галеви, както и Илиян Тодоров се крият в ЮАР, където напрактика са недосегаеми за родното ни правосъдие.