Името на Симеон Сакскобургготски да бъде споменавано при отслужване на светата литургия като цар на българите и да бъде поставено преди народа, реши Светия синод към Българската православна църква на свое заседание в сряда.

Това е станало по предложение на пловдивския митрополит Николай, с единодушното одобрение на членовете на Светия синод..

В решението е записано, че трябва "при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите по време на Светата литургия".

Посочена е и точната формулировка и конкретните части за споменаването на бившия цар и премиер

"На Великата ектения: "О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне"; на Сугубата ектения: "Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне"; на Великия вход: "Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона";

В решението на Светия синод се уточнява, че след споменаването на Симеон следва "поменаването на народа и т.н.", а името му ще се включи и в последованието на Многолетието след "О Святейшем отце нашем", също преди споменаването на народа.

От съобщението не стана ясно какви са мотивите за включването на името на Симеон Сакскобугготски в светата литургия.