България е втората страна след Исландия по богатство на минерални извори, но ние не оценяваме този ресурс. Това смята заместник-кметът на Сандански Младен Димчев.

Според него към момента липсва държавна политика, която да развива този вид туризъм цялостно и живеем в парадокса да бъдем едновременно една от най-болните нации с едно от най-големите минерални богатства.

Всички проблеми ще бъдат в дневния ред на предстоящия Втори годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм /БУБСПА/, който ще се състои на 27 и 28 май в Сандански "Здраве и туризъм", обяви Сийка Кацарова, 
заместник-председател.

В България има няколко типа курорти. Част от тях развиват повече класически, конгресен и уикенд СПА туризъм, друга, които наблягат на чисто лечебната част и такива със смесен продукт.

Това, какво един курорт предлага, се обуславя от наличната база. За щастие от години във всички балнеокурорти на страната съществуват бази, част от които все още са държавни - към Министерството на здравеопазването, НОИ, някои са приватизирани с частни инициативи, посочиха от бранша. За голямо съжаление обаче в по-голямата част от все още държавните заведения не се извършва никаква рехабилитация. 

Баланс между двата подхода - здраве и туризъм 

Общо 46 са базите в страната, които работят с НОИ. В Сандански има един балнеосанаториум, който също работи по здравна каса и предоставя добри услуги, на добри цени, посочи Димчев. 

СПА-хотелите с комерсиална насоченост и балнеопроцедурите са две различни неща - едното касае красотата, а другото здравето. Със сигурност обаче трябва да се намери балансът между тези два подхода - здраве и туристически подход и точно такъв е слоганът на предстоящия форум, обясни Кацарова. 

Кацарова припомни, че тази година Министерството на туризма е обявило като приоритет културният туризъм в България. При положение обаче, че "се намираме на такова стратегическо място с такъв минерален ресурс и че хората в Европа стават все по-възрастни с все по-голяма нужда от рехабилитация се налага и изместването на приоритетите - от култура към здраве", смята тя. 

България може да стане център на здравето

Без централна държавна политика обаче това не може да се случи. Основният приход в бранша е наистина от морски туризъм, но морските курорти не развиват и не използват балнео и СПА ресурса. 

Хотелите на морето - и в Албена, и в Свети Константин и Елена имат прекрасни балнеолечебни бази и могат да удължат сезона, но проблемът е, че тогава няма чартърни полети.

Държавата трябва да се намеси и да уреди този проблем, създавайки условия България да се наложи като балнео и СПА дестинация, и така да "събира златото, което е в краката й", коментираха от бранша. 

Страната ни има и всички условия да измести Тунис като световен център на таласотерапията, коментира Кацарова. 

От бранша обобщават, че наистина наличието на природни богатства - минерални води, лечебни калонаходища, умерен климат с четири характерни сезона, както и изградените съвременни балнео, СПА и уелнес центрове към нашите хотелски комплекси, са предпоставка България да се превърне в център на здравето в Европа.