Принципно не е невъзможно заведението „Парк-кафе-бистро“, по-популярно като „План Б“, да се премести. Затова обаче са необходими укрепителни работи, за да не се загубят носещите способности на обекта и да се стигне до деформации. Преместването може да стане с кран и дори с хеликоптер с помощта на специална рамка.  
Това заключи строителният инженер Силвия Стефанова вчера пред Административния съд по време на заседание по делото, с което се оспорва заповедта на кмета на Русе Пламен Стоилов за събаряне на заведението на бизнесмена Красимир Даков. Навесът на обекта също може да се вдигне и да се постави на друго място, след като се махнат връзките му с обекта и с помощта на укрепителни мероприятия, категоричен бе строителният инженер.
Стефанова е един от тримата специалисти от Плевен, които съдът назначи да изготвят комплексна експертиза на характеристиките на популярния преместваем обект. Заедно с нея, пред съда своите заключения представиха арх.Николай Касабов и геодезистът инж.Милко Червенков. Според тях преместването на заведението е трудно по-скоро заради големите му габарити, които при извозване биха запушили улици или повредили имоти и автомобили, отколкото заради техническите му параметри.
Арх.Касабов уточни, че няма как обектът да е монтиран без основи, тъй като при силен вятър той може да изхвърчи. Безспорно е установено, че под цялото заведение има 10-сантиметрова бетонна настилка и бетонни основи с дълбочина 75-80 сантиметра и ширина 40 сантиметра. Дали обаче са поставени ивични фундаменти по целия контур, не може да се установи, тъй като единственият начин за това е да се разкопае, категорична бе инж.Стефанова. Колегата й арх.Касабов пък заяви, че е разчоплил стените на обекта и без съмнение е видял, че са направени от термопанели.
Самият Даков вчера влезе активно в ролята на задаващ въпроси на тримата плевенски експерти, като дори представи свои изчисления, че вложеният метал в заведението тежи около 18 тона.
Оценката на вещите лица е справедлива, заяви бизнесменът след първото от двете заседания, на което се обсъждаше статутът на конструкцията на „План Б“.
Районът и сградите около площад „Батенберг“ или „Девети септември“, както е било предишното му име, не са обявени в Държавен вестник за паметници на културата и не присъстват в списъка на паметниците на културата, категорични бяха още експертите. Затова Даков не е бил задължен да иска разрешение за поставяне на обекта от Националния институт, който се занимава с исторически значимите сгради.
Въпросите около техническите характеристики на „План Б“ обаче не бяха изчерпани. Освен трите идвания до Русе, инж.Стефанова ще трябва отново да обследва обекта, тъй като прокуратурата постави още два въпроса, по които експертът да се произнесе. С постоянни или временни връзки заведението е свързано към ВиК и останалата инженерна инфраструктура, както и има ли разлики в нивото на самия обект и на терена под него, ще стане ясно на 14 февруари. За тогава съдът отложи делото. Така въпросите около характеристиките на конструкцията, зададени към вещите лица, станаха 12. За навеса към заведението, който се води отделен имот с отделно разрешение за поставяне, бяха зададени 17 въпроса.
„Дали на 14 февруари окончателно ще бъде приета експертизата и ще има решение на съда не знам, но очаквам тогава да празнуваме Свети Валентин и Трифон Зарезан. Неприятно ми стана възлагането на неотносими по делото въпроси към експертите от страна на прокуратурата, за които аз ще се наложи отново да плащам“, коментира Красимир Даков. Съдът определи бизнесменът да покрие разноските и хонорарите на тримата специалисти от Плевен в размер на 1800 лева, тъй като е финансово обезпечен, за разлика от Общината, където ресурсите недостигали. С решението обаче разноските могат да бъдат поделени между страните.
По делото, с което се атакува заповедта за събаряне на самия навес на заведението обстоятелствата бяха изяснени. Очаква се съдът да реши дали слънцезащитното съоръжение е преместваемо, или не е и ще трябва ли да се премахне като незаконно.
До влизането на сагата около „План Б“ в съда се стигна, след като кметът Пламен Стоилов издаде заповед за събаряне на заведението. Тя дойде като отзвук на проверката на РДНСК-Шумен, според която обектът не е преместваем, а е строеж четвърта категория. Най-потърпевш от цялата драма се оказа главният архитект Симеон Рангелов, който от началото на юли е в болнични. Той трябваше да отговаря на въпроси на специално сформирана дисциплинарна комисия относно законността на обекта. Комисията трябваше да излезе със становище дали Рангелов е нарушил правилата, като е дал разрешение за изграждане на заведението. Това обаче така и не стана, а постът на главния архитект оттогава е поверен временно на Живка Бучуковска.