"Политиците в България, слагам и себе си в тази категория, произвеждат нестабилност", заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на 8-мата годишна среща на бизнеса с правителството.

"В България имаме и новият тренд на национализма, днес в България отклоняваме дебата от по-важните неща, включително и с националисти, които негласно подкрепят управляващите, а гласно обвиняват европейските компании че са колонизатори", коментира Плевнелиев и напомни думите на Шарл де Гол, че "националисти са тези, които мразят различния". "Българският патриотизъм е проевропейски и вярвам, че посоката на изграждане на демокрация от европейски тип е ясна и зададена, проблемът е от многото хора, които се опитват да ни отклонят от пътя", добави държавният глава.

Плевнелиев участва в конференцията заедно с президента на Естония Тоомас Хендрик Илвес и именно поради тази причина направи няколко съпоставки между двете страни. "В България бедността е много по-голяма отколкото в Естония, освен това в България има и дълбока политическа криза и много по-неефективни институции. Политиците в България, слагам и себе си в тази категория, произвеждат нестабилност", отбеляза държавният глава.

"Трябват реформи за конкурентоспособност и решителни дейности за преодоляване на кризата и връщане на нацията към решаване на големите и смислени проблеми, а не боричкания и политически противопоставяния на всяка цена. През 2013 година не видяхме нито една реформа, а се смениха три правителства. Замрази се пенсионната реформа, вместо за приватизация се говори за национализация на закъсали предприятия. Подготвя се пакет от антимонополни мерки, сред които ще има не малко популистки мерки, насочени към банки или чуждестранни хранителни вериги, мерки, от които нямаме нужда", коментира още Плевнелиев.