Вашингтон по различни начини се опитва да режисира такива действия на Русия, на които може да се даде незабавен отговор и да се оправдае разширяването на военното присъствие на САЩ в Украйна, пише американският журналист Финиан Кънингам в Strategic Culture Foundation.Експертът отбелязва, че според посланика на Вашингтон в Украйна Джефри Пайет десантниците от 173-а бригада на САЩ са пристигнали в Украйна за „обучение от американски инструктори на украинска военна техника с инсталирано американско въоръжение.

„Ако примирието на Изток бъде нарушено, това ще стане тревожен сигнал – признак, че този път САЩ ще станат открит участник във всякакви стълкновения в Украйна. Не само САЩ, но и тясно свързаните с Вашингтон държави Канада и Великобритания. Почти 600 души от тези две страни вече действат в Украйна като „военни съветници”” – отбелязва американският журналист.

Той счита, че ситуацията с присъствието на чужди военни на територията на Украйна е достигнала критична точка: всяко явно нарушение на примирието на югоизток ще повлече след себе си появата на войници от споменатите страни в зоната на конфликта. Кънингам добавя, че самото присъствие на „военни съветници”, наред с плановете за предоставяне на смъртоносно оръжие, се явява нарушение на минските споразумения.

Освен това САЩ „режисират” информационна кампания против Русия за оправдаване на своите военни маневри в Украйна. Вашингтон продължава да обвинява Москва в нарушаване на Минските споразумения, което може да се тълкува като опити на САЩ да режисират такива „действия” на Русия, на които Белият дом би могъл да даде незабавен отговор.