Мениджър, майстор на майсторите или специалист - с такава степен ще завършват учениците от колежите, които ще се обучават по професия 4 г. и ще са една от четирите степени на образование. Интегралните колежи ще са структура между училищното и висшето образование.

Това обяви министърът на образованието проф. Тодор Танев преди днешната конференция, на която ще представи намеренията си за реформи в образованието и науката.

Има идея в колежите да се започва и след завършен 10-и клас. За да продължат в университет обаче, учениците (независимо на каква възраст са) ще трябва да се явят на матури, за да получат диплома за средно образование.

След средното обаче учениците в колежите ще трупат кредити и за бакалавър в университетите вече само ще доучват 2 години. Реформата цели създаването на система с различни изходи, която винаги позволява както връщане към образованието, така и кариерно развитие.

Все повече обучението ще е свързано с живота или пазара на труда, уточни проф. Танев. Работодателските организации, професионалните и творческите съюзи трябвало да имат шанс да управляват в синхрон и под контрола на министерството. Триъгълникът на знанието включвал образованието, науката и живота.

Учениците, избрали още след 10-и клас да продължат в колеж, но след това и да следват, ще учат 17 г., пресметна министърът. За останалите обучението излиза 16 г. Иначе учениците с акнетата си отиват във висшето образование, коментира той.

В университетите основни звена освен факултетите ще са и департаментите.

Според министъра не трябвало да се дават пари за нещо, близо до феодализма. “Един декан и друг декан могат да изберат трети, който е техен приятел, за ректор.

Ректорът ще получи пари и ще ги разпредели на двамата декани. Това може да се случи, но не е редно”, обясни министърът.