Кампанията за сключване на арендни договори и договорите за наем на земеделска земя за предстоящата 2015-2016 стопанска година стартира в Русенско този месец, но засега - твърде предпазливо. За разлика от предходни години, земеделските производители не са толкова активни при офериране на цени на рентите, твърдят от „Русе ленд“. Наемите за ниви бележеха непрекъснат ръст през последните 7 години, но сега се стигна до насищане на пазара предвид задържането на изкупните цени на продукцията от основни култури на неособено високи нива. Например при средно 300 лв./тон за пшеница и 500-600 лв./тон за слънчогледа се получава норма на печалбата, при която земеделците не могат да повишават рентите на този етап, обясняват експертите.
Допълнително затруднение за арендаторите според „Русе ленд“ е и новото изискване за 5% екологично поддържани площи, на които няма да се сеят основни култури и съответно приходите ще намалеят. Предпазливостта се дължи и на спомена за миналогодишните природни аномалии, което тази година увеличи разходите на земеделците за застраховки.
Като цяло очакванията на „Русе ленд“ са за задържане на рентите около досегашните нива, които за 2014 г. са около 47 лв./дка средно за Русенска област. Разбира се, в по-плодородните райони на областта - между Сливо поле и Русе, наемите за земя варират около 60 лв./дка, което продължава да носи добра доходност за нейните собственици. В общините Иваново, Борово, Две могили и Ценово новите договори се сключват между 45 и 55 лв./дка като по-високи стойности се предлагат при дългосрочни арендни договори и при ангажирането на нови наемодатели от съответния земеделски производител.
Според официалната статистика, през 2014 г. средната рента за един декар наета/арендувана земеделска земя достига 47 лв., което е с 9.3% повече от 2013 година. Най-висока е цената за декар наета/арендувана земеделска земя в община Сливо поле - 55 лева. Най-ниската е в община Бяла - 41 лева. В другите общини нивата са както следва: Борово - 42 лв./дка, Бяла - 41 лв./дка, Ветово - 46 лв., Две могили - 43 лв., Иваново - 46 лв., Русе - 52 лв. и Ценово - 44 лв. Спрямо 2013 г. рентите се увеличават във всички общини на областта. Най-съществено е нарастването им в община Ценово - с 22.2%, а най-малко - в община Сливо поле - с 3.8%.