Д-р Татяна Русева е завършила медицина в Медицински университет-София, а по-късно специализира Анестезиология и Интензивно лечение. В 15-годишната си практика в областта на оперативната медицина и реанимация се е убедила в неразривната взаимовръзка между телесните клинични изяви на заболяванията у пациентите, техния жизнен потенциал, а оттам и техните енергийни настройки за преживяване и възстановяване. Така прави преход към недостатъчно познатата за съвременната медицина биорезонансна методика за профилактика, диагностика и лечение на заболявания на фино енергийно ниво. Д-р Русева е убедена, че именно работата с и върху енергийната природа на материята е медицината на бъдещето.

- Д-р Русева, как се насочихте към биорезонансната диагностика и терапия?
- Решението ми да се занимавам с тази нова дейност бе продиктувано от желанието да имам по-непосредствен контакт с пациента. Предизвикателство е да овладея и практикувам метод, недостатъчно популярен у нас. Практиката ми и знанията от областта на анестезиологията и интензивното лечение са от полза при оценката и анализа на клиничните случаи. От друга страна, при някои пациенти е добре да се проведе предоперативна диагностика и подготовка за предстояща анестезия и хирургична намеса, както и следоперативно проследяване на състоянието.
- Какво всъщност представлява биорезонансната диагностика?
- Клетките имат своя характерна резонансна честота, наречена биорезонанс. Идеята да се анализират биорезонансните честоти на човешки клетки с цел диагностика и терапия датира от средата на 19 век. Данните от изследванията на медици и физици са събирани и групирани до началото на 21 век и вече разполагаме с апаратура за диагностика и лечение. Трептенето на здрави и патологично функциониращи клетки е представено в цифри и е въведено в софтуера на апарата.
- Какво се диагностицира с този апарат? 
- Прави се анализ от няколко стъпки - визуална оценка на енергийното функциониране, сравняване на определени индекси, оценка на ентропията на дисфункция, вероятност за бъдеща изява на даден процес, склонност към или наличие на злокачествено израждане, връзка с други процеси в организма, причинно-следствени връзки между определените патологии и патогени, необходимост от терапевтична намеса. Интересна е опцията, даваща възможност да се оцени действието на приемани от пациента медикаменти върху организма и отделните му органи.
- Как протича изследването и колко време трае?
- Изследването се провежда в медицински кабинет на ул. „Ниш“ 32, който работи с тази апаратура от януари. Пациентът е с поставени на главата тригерни датчици и позициониран срещу апарат, излъчващ безопасни за организма електромагнитни вълни. По време на изследването не се усещат неприятни дразнения, възможно е да бъдат доловени само слухови импулси. Изследването трае около 1-1,5 часа.
- Безвредно ли е подлагането на биорезонансните въздействия и на кого може да се прилага?
- Напълно безвредно е. Подходящо е за всички възрасти, включително и за бременни жени и хора със сериозни, изявени клинично патологии. Излъчваните от апарата вълни са от спектъра на доловимите за човешкото ухо звуци, на които сме изложени в ежедневието си. Методът е приложим и в най-ранна детска възраст, като единствен ограничаващ ни фактор е неспокойствието на детето и евентуално размерът на слушалките с датчиците.
- Има ли по-специални изисквания към пациентите преди и по време на изследването?
- Изследването се прави сутрин, след нормален за индивида период на сън, преди да е настъпила енергийна промяна в клетките от функционална умора. Изискването е да не се приема алкохол вечерта преди изследването и енергийни напитки (кафе, кола, тоник, какао) сутринта преди изследването. За жени е нужно и съобразяване с месечния цикъл. Желателно е приемът на редовната медикаментозна терапия да се отложи за след прегледа. Това дава възможност да се оцени състоянието на организма без външното повлияване от лекарствата, както и да се оцени въздействието им върху организма после.
- Апаратът дава възможност и за терапевтични процедури. На какъв принцип и как се извършва терапията?
- Биорезонансната терапия се нарича Мета-терапия. Тя е неинвазивна и абсолютно безболезнена за пациента. Посредством вълни, излъчвани от апарата, дисфункциониращите клетки на организма се синхронизират с нормално функциониращи клетки-еталон, за което са необходими един или няколко сеанса, в зависимост от степента на десинхронизация. Възможностите на мета-терапията се ограничават до функционалните увреди и не се простират към органично променени области, каквито са доброкачествени или злокачествени тумори, кисти, некротични участъци.
- А какво представлява ФРЕК-терапията?
- При проведената биорезонансна диагностика е възможно да се открият микроорганизми - причинители на възпалителни реакции в организма. От анализа на цифровите индекси става ясно, че с някои от състоянията организмът се справя сам без прекомерен разход на енергия, но други процеси протичат с неоправдани или дори увреждащи енергийни загуби. Тогава е наложителна лечебна схема - медикаментозна, хигиенна, а при съгласие от страна на пациента - съчетаване с ФРЕК-терапия, която намалява общата доза, а оттам и страничните ефекти на предписаните медикаменти против бактерии и вируси, а понякога дори не се налага предписване на антибиотици и противовирусни препарати.
Същността на този вид терапия е високочестотно биорезонансно въздействие върху бактериалните клетки или вирусно-атакуваните човешки клетки с определена специфична за всеки конкретен причинител честота, което предизвиква резониране на структурните им елементи и ги лизира. Аналогично е на описваното в наръчниците по експериментална физика чупене на чаша, подложена на въздействие от звуковите вълни от гласа на оперен певец. ФРЕК-терапията е неинвазивна и абсолютно безболезнена за пациента, напълно приложима при деца. Всяка такава терапия завършва с една или две дезинтоксикиращи програми за предотвратяване на симптоми, причинени от токсичните ефекти на фрагментираните патогенни елементи. Терапията е противопоказна единствено при наличие на пейсмейкър.
- Какво производство е апаратът, с който се провежда биорезонансна диагностика?
- Биорезонансната апаратура „DIACOM-Lite-FREQ“ е  произведена в Чехия и притежава Европейски сертификат, гарантиращ безвредна и безопасна работа с нея в страните от Европейския съюз. Вносител е фирмата „БАЛКАН-ДИАКОМ“, която е ексклузивен дистрибутор на чешката фирма „DIACOM TECHNOLOGY“ и единствената оторизирана фирма за продажба на скринингова биорезонансна апаратура „DIACOM-Lite-FREQ“ за България и страните от Балканския полуостров. След тестването на актуалното моментно състояние на пациента могат да се използват в комплексни профилактични програми фитопрепаратите на „Берeзовый мир“, които могат да оказват благоприятно влияние върху функциите на черния дроб, белия дроб и горните дихателни пътища, панкреаса и ендокринната система, нервната и имунната системи, а така също и върху други органи и системи за комплексно самовъзстановяване здравословното състояние на човек. Фирма „БАЛКАН-ДИАКОМ“ е ексклузивен дистрибутор на руския научно-изследователски производствен комплекс „Берeзовый мир“ и директен вносител на хранителните добавки.