Напредъкът в борбата срещу престъпността и корупцията в България е "ограничен и крехък", се отбелязва в новия мониторингов доклад на Европейската комисия.

Изводите в доклада се основават на няколко знакови събития през изтеклата 2012 година, съобщава БНР. Сред тях се открояват: проектът БОРКОР, окачествен като "неуспех"; изборът на нов висш съдебен съвет, за който се подчертава, че "не е независим орган"; назначението на Делян Пеевски, наречено "тежко наследство"; неотдавнашните номинации на висши съдии, наречени "непрозрачни".

Сред отчетените положителни неща в доклада е спирането на спорните дарения за МВР. Темата за подслушванията и за бюлетините от Костинброд изненадващо са засегнати слабо, като са споменати единствено под линия. Като цяло, докладът гледа на смяната на 3 правителства в разстояние само на година като "силна обществена воля за реформи".

В доклада са залегнали 16 препоръки към България, като повечето тях са същите като тези от 2012 г. Следващият мониторингов доклад на Еврокомисията, в който България вече ще върви в пакет с Румъния, ще е през следващата година.