Детска площадка до дългия блок между „Муткурова“ и „Цар Асен І“ редовно се замърсява от едро домашно куче, след което собственикът не почиства и мястото прилича на огромна тоалетна. Това сигнализира на редакционната поща читател на „Утро“ и пита дали Общината глобява за това.
Наредбата за притежаване, отглеждане и контрол на животни изрично забранява разходката на домашни любимци на детски площадки. Освен това според нея собственикът е длъжен да почисти купчинките на своя питомец. За нарушаване на тези правила глобата е 100 лева, а при повторно нарушение - 200 лева. Само че... Само че няма нито един глобен.
За спазването на наредбата следят 6 контрольори от отдел „Екология“ - за всеки район на града по един. Кучетата обаче не са единствената им грижа, съобщи общинският директор Георги Игнатов.
Правят се периодични проверки по наредбата, но вниманието на проверяващите е съсредоточено главно в парковете и градините, където има обозначени алеи за разходка на кучета или специални заграждения. Реагира се и на сигнали, но за домашни кучета те са по принцип малко, допълни Игнатов.
Ако получим жалба с точен адрес на стопанина на животното и обичайното му време за разходка, бихме могли да хванем собственика в нарушение и да го глобим, няма друг начин да засечем подобно нарушение. Просто не можем да сложим на всеки ъгъл контрольор, коментира и зам.-кметът Свилен Иванов.