Общественият съвет по околна среда ще обсъди утре идеята за безплатни депа за строителни и други едрогабаритни битови отпадъци. Темата ще бъде поставена от Иван Белчев граждански и екоактивист, който е и член на съвета. 

Ето как той описва пътя си до тази идея в публикация във фейсбук.
„След ремонт реших да изхвърля отпадъците от старата входна врата на сметището в Русе и се сблъсках с проблемите там. 
Влизаш в депото, теглят колата ти, записват регистрационния ти номер и ти казват къде да отидеш на сметището, където да попиташ служителя с булдозера къде точно да си хвърлиш боклука. 
Тръгваш натам. Кучета около тебе лаят и преследват колата ти. 
Стигаш мястото. Навсякъде по дърветата закачени найлонови торбички - нормално ще кажете, сметище е все пак. 
Питам някакъв човек и той ми казва да изхвърля дървения материал „до онези чували“. Отивам пеша дотам, за да не спукам гумите на колата и просто смесвам моя боклук с другия - а аз имам дървен материал, който може да се рециклира, а не да завърши на сметището. 
Тръгвам си, пак кучетата лаят и ме гонят. Теглят колата 40 кг по-малко. Не бяха повече от 30 кг според мен. Кантарът им май не мери на кг, а на всеки 10 кг. Плащам 4 лв. 
Това приключение ми даде да разбера следното: 
- Единици са гражданите, които биха дошли до депото и да изхвърлят малко количество едрогабаритен боклук. Повечето ще ги оставят до контейнера, което, знаете, е един сериозен проблем в Русе. 
- Изключително опасно е да се ходи сам заради кучетата на сметището. 
- Има 2 депа за боклук - едното е за строителни отпадъци, а другото е за всичко останало. Трябва да се пита, защото тази информация я няма на табелите. 
Решението е в градско депо за отпадъци по немски модел /показан във видеоклип - б.р./. Вътре в града се обособява паркинг, в който има няколко огромни контейнера за разделно събиране на дърво, метал, пластмаса, стъкло, мебели, електроуреди, опаковки от бои и др., гуми и т.н. Това градско депо да е за гражданите /а не за фирми/, които искат да изхвърлят малко количество едрогабаритен битов отпадък и това да е безплатно. Така ще се насърчи изхвърлянето на боклука на правилните за целта места и ще се намалят нерегламентираните сметища. Подходящо място е теренът под жиците на Подстанцията в кв. „Здравец“. 
Предложението ще бъде обсъдено в Обществения съвет по околна среда към Общината, на която съм член“, написа Иван Белчев в социалната мрежа.
А пред „Утро“ направи следното допълнение: „Трябва да се обособят площадки с по 2-3 големи контейнера, в които хората да хвърлят останалите им след домашни ремонти отпадъци. Те задължително трябва да са безплатни, за да са ефективни. На първо време половината чували с хоросан, начупени плочки и други отпадъци от ремонт вкъщи да бъдат изхвърлени там, ще бъде добро начало. Като видят тази възможност, хората няма да ги оставят до контейнерите за смет. Моделът действа в Германия и други европейски държави, защо да не го приложим и тук? Поне три такива депа трябва да има, за да можем да променим облика на града ни към по-добро. Няма да струва скъпо, а ефектът за чистотата на Русе ще е голям“.
Общественият съвет по екология ще заседава утре от 17.30 часа в зала „Свети Георги“ на Община Русе. Една от предварително обявените теми е точно експлоатацията на регионалното депо за отпадъци. Другата е свързана с големите ремонти на ВиК и екологичните ефекти от тях.У