Алтернативен начин за доставка на малки пратки с дрон бе демонстриран преди вчерашната кръгла маса, посветена на призива на ООН за осигуряване на безопасност на децата по пътищата.
Екип от катедра „Транспорт“ изпрати с безпилотното устройство писмо до ректора на университета проф.Христо Белоев, в което изразява готовността си да помага с експертна помощ за намаляване на травматизма по пътищата. Писмото беше пуснато пред Канев Център, а проф.Белоев го получи пред централния вход на ректората по предварително зададени GPS координати. 
Подобен вид доставки тепърва ще се налагат в България, като Русенският университет е сред първите, които правят такъв експеримент, каза доц. Георги Христов, който управляваше от земята безпилотната машина. По думите му дронът може да пренася по въздуха пратки с тегло до 500 грама до определен адрес в Русе, като може да кацне на терасата или на прозореца на получателя.
500 преподаватели и студенти в Русенския университет стават доброволци в Глобалната седмица за пътна безопасност на Организацията на обединените нации от 4 до 10 май под логото „Спаси живота на децата“. Те ще помогнат със знанията и опита си децата в Русе да се движат по улиците с по-голяма сигурност. Това стана ясно вчера по време на състоялата се в Канев Център кръгла маса.
Статистиката показва, че  ежегодно в страната над 1000 деца стават жертва на катастрофи като пешеходци, пътници в автомобили, водачи на велосипеди, мотопеди, мотоциклети. Над 30 от тях умират, а повече от 100 остават с трайни увреждания.