Близо 74 000 лева ще трябва да плати НЗОК на пациент, когато е лишила от разрешение за лечение в чужбина. Това постанови Върховният административен съд почти 3 години, след като документът формуляр S2 е бил отказан на човека.

Той страда от рядък вид лимфом, който прогресира бързо и не може да бъде лекуван в България, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването. По тази причина болният иска от касата въпросният формуляр, но не получава отговор.

Четири месеца след подаване на заявлението, той повторно се обръща към НЗОК. От касата отговарят с писмо, с което преписката се изпраща в МЗ. Междувременно, заболяването прогресира и пациентът заминава на собствени разноски. Разходите по лечението са близо 80 000 лева, осигурени с кредити и заеми.

Следва съдебна сага. Подадена е жалба срещу отказа на НЗОК да издаде формуляр S2. Две административни съдилища повдигат спор за подсъдност. В крайна сметка съдът отменя отказът на НЗОК да издаде формуляр S2, като незаконосъобразен. Решението е потвърдено от ВАС.

НЗОК, обае прилага следващият фокус. Вместо да изплати сумата на направените разходи, касата издава формуляр S2.

Той, обаче вече е напълно ненужен. Лечението е било извършено и платено две години по-рано.

Следва ново дело, този път по ЗОДОВ, нови две инстанции, нови експертизи и накрая в деня на Конституцията, ВАС постанови окончателния съдебен акт, с който касата се осъжда да изплати обезщетение. От подаването на искането до НЗОК са изминали 3 години.