Пламен Кунчев-Паци от Русе е един от регионалните шефове на ВИС-2, осъден е на 10 години затвор за грабеж, побой и като ръководител на престъпна група за наркоразпространение и проституция. Непосредствено преди последната си присъда от 10 години той бяга зад граница и избира "братска" ЮАР - рая за българските престъпници и тъмни бизнесмени от началото на прехода. Кътче, където ръката на българското правосъдие не достига. Историята на Паци е разказана в предаването "Жега" по TV7.Макар да се смята, че от ЮАР бандитите не могат да бъдат екстрадирани, Паци удря греда. След като е арестуван и осъден по бързата процедура, той е натоварен на самолет и пратен в България.

Паци е убеден, че е жертва на интриги между полицаи и съдии. И най-любопитното – оказва се, че всъщност съветът той да избяга от правосъдието му е даден от адвокат.

Кунчев поема за ЮАР, защото смята, че няма шанс да се пребори с родното правосъдие. Един път лежах невинен, сега втори път, обяснява бившият шеф на ВИС-2 в Русе. Пътуването до ЮАР се оказало лесно. Там се свързал с българи, които легално ремонтирали автомобили, но се занимавали и с издаването на фалшиви документи. Платил 2000 евро и станал Ивайло Янков Костов. След това кандидатствал и за паспорт в ЮАР и се превърнал в Корнелиус – местен жител.

В едно от казината случайно се запознал с българина Радослав, родом от Ловеч. Радослав открехнал нашия герой на една от най-големите далавери в ЮАР. Промоциите в казина и томболите. Освен туровете по казината Паци изкарвал пари и с автомобили - поправял ги и след това ги продавал на търг. Изкарвал по около 5000 евро на месец в продължение на 5 години.

В ареста попада на 23 ноември 2013 г. Както той твърди – отново невинен и напълно случайно. Теглил пари от банкомат, когато забелязал, че на него има устройство за източване на карти. Взел го, без да знае как да го използва. Споделил за него на Радослав, който пък го свързал с индиец. Идеята била да дадат машинката на индиеца. На срещата обаче го атакували 30-тина полицаи. Били го повече от три часа. По-късно разбрал, че Радослав е работил към полицията в ЮАР. Последвал процес и бил осъден да плати глоба от 5000 евро. Докато се внесе сумата, останал в затвора 4 дни. Бял българин, в черен затвор, облечен в оранжеви дрехи на цветенца.

Заради това, че е издирван от интерпол, срещу него започнала процедура за екстрадиране. На път за България трябвало да смени четири полета.

Паци планира отново да избяга, но сметката му излиза без кръчмар. Новият план за бягство е да изчезне по пътя към дома. Мислел да замине за друга държава. В Истанбул в самолета обаче влезли полицаи - над 20, и го качили в българския самолет. "Комшу, трябва да те изпратим в България" – обяснили униформените в Турция.

Когато кацнал в София разбрал, че трябва да изтърпява присъда, за която той дори не знаел.