С настъпването на пролетно-летния сезон първото нещо, което започва да притеснява дамите, е какво да облекат, на какво да заложат, за да бъдат актуални, какво да запазят и прибавят в гардероба си, как да изберат измежду всички нови и примамливи предложения по модните витрини. Освен за тоалетите си, дамите се вълнуват и как да оформят прическите си, какъв грим да използват и какви са последните тенденции при маникюра, за да бъдат в крак с модата.
Основната максима, която важи в пълна сила за
пролетно-летния сезон, е „Нещо ново, нещо старо,
нещо назаем и нещо синьо“ 
В гардероба можете да запазите изрязания топ, гащеризоните и ресните. Новото през сезона са ефирните материи като тюл, дантела, коприна, ситното каре и модерният деним. През топлите месеци се връщаме към 50-те години и вземаме назаем винтидж полите, а от 70-те -  бохо стила. Бохо стилът носи романтично излъчване и чувство за свобода чрез ефирни и леки материи, дълги рокли и ефектни принтове. Тази модна тенденция осигурява комфорт и прохлада през лятото. 
За да сте актуални през този сезон в гардероба е задължително да добавите блуза с асиметрично рамо или деколте лодка, пола от кадифе, панталони 7/8 с широки крачоли. Традиционният тренчкот пък ще бъде заменен с модерно кимоно.
Денимът, който е класика за всеки гардероб, също дава заявката си за пролетно-летния сезон. През топлите месеци дънките стават задължителни, като най-актуални са пачуърк моделите(мозайка), дънките с кръпки, мъниста или бродерии, както и изтърканият деним. Комбинацията от дънки с деним риза също е хитова.
Друга актуална водеща тенденция за този сезон е гингам карето, което е памучен плат, върху който се пресичат хоризонтални и вертикални линии в два цвята, като единият от тях винаги е бял. 
Акцент в пролетно-летните колекции е роклята риза, която представлява рокля с дължина до средата на бедрото или до коляното, с ръкави до лактите, копчета по цялата дължина, колан през талията и яка. С нея ще постигнете класическо и в същото време свежо и небрежно излъчване.
Комфортният и практичен гащеризон също запазва позициите си през този сезон. 
Аксесоарите заемат важно място - коланът около талията е почти задължителен, като се използват също шалове и висящи обеци.
Сред водещите цветове за топлите месеци отново присъства синьото с акцент върху 3 конкретни нюанса - аквамарин, който има деликатно, чаровно и успокояващо излъчване и създава усещане за хармония; морско синьо, който е цвят с повече дълбочина, по-тъмен и по-драматичен, и класическото синьо, което се комбинира предимно с бяло.
В цветната палитра и за този сезон класическата тройка - черно, червено, бяло продължава да бъде актуална. 
Цветът на 2015 е марсала, който е дълбок, драматичен, въздействащ и подчертава чара на всяка жена. Червеникавокафявите му отенъци са идеалният избор за вечерна визия, като той е подходящ и за комбинации с други актуални цветове за пролетно-летния сезон - сиво или жълто.
Популярният преди няколко години цвят каки, който ни връща обратно към Африка и сафари стила, отново заема своето място през този сезон. Той напомня за милитъри комбинациите в модата и създава усещане за свобода и сила. 
Енергичният жизнерадостен и позитивен жълт цвят, който привлича вниманието, остава сред най-подходящите цветове със своите различни оттенъци - яйчен пунш и пъпешово жълто, шафран, горчица и кехлибар, невен и мандарина.
Сред представителите на неутралните цветове присъства печеният бадем, който е нюанс на бежовото. Той излъчва класа и елегантност, а пясъчният му оттенък отлично подчертава тена.
Един от най-сдържаните, но и най-елегантни цветове за пролетно-летния сезон е светлосивото, който спада към групата на неутралите. Той е идеален за офис гардероба, тъй като излъчва сигурност, професионализъм и отговорност. 
Този сезон няма да сгрешите, ако заложите на зеленото, което е комбинация между ментово и класическо зелено. Той създава усещане за прохлада, спокойствие и вътрешен мир и излъчва свежест.
В пастелната гама почетно място заема цвят ягодов сладолед, който е нюанс на розовото. Той има романтично излъчване, събужда женствеността и създава добро настроение.
Неизбежна за всяка дама е покупката
на поне един нов чифт обувки за всеки сезон
През този сезон обаче обувките не са толкова елегантни и женствени, колкото са били през изминалите сезони, но пък са удобни, практични и ефектни.
За да сте в крак с модните тенденции при обувките, трябва да затворите в кутиите лачените обувки, класическите летни платформи и летните боти от миналата година. Обувките с остър връх и пантофките може да запазите, но към колекцията задължително трябва да добавите модел с полупрозрачен ток и с каишка през пръста. Хитова тенденция при обувките и сандалите са каишките, моделите на платформа с усукани връзки до коляното или просто завити около глезена. Те идеално се съчетават с къса рокля тип риза, с бяла дантела или с бохо вариациите за лятна мода.
През този сезон гладиаторските сандали се завръщат на модния подиум. Те се комбинират добре с бохо стила и модерния гащеризон.
Спортните обувки продължават да заемат своето място и през топлите месеци, като може да избирате между цветни и красиви маратонки, кецове, които да носите не само на тренировки, но и в ежедневието.
Официално на модния подиум се завръщат и популярните през 70-те години платформи. Това са обувки или сандали на платформа, но с равна подметка, така че ходилото не усеща височината, и е по-удобно за ходене. Те се съчетават с деним или панталони 7/8.
Обувките с металически акценти и в металически цветове също са сред хитовите тенденции за този сезон. Те разчупват стила и добавят акцент, комбинират се с елегантен гащеризон, бяла дантела или деним.
Обувките с ресни, които са закачливи, ефектни и кокетни, също присъстват в пролетно-летните колекции. 
Определено няма да сгрешите, ако в гардероба си добавите обувки в ярки цветове - синьо, червено, жълто, както и модели, съчетаващи няколко цвята.
Актуалните тенденции при чантите 
През пролетно-летния сезон чантите не се носят на рамо, а в ръка. В гардероба можете да запазите раниците, които навлязоха отново в модата през изминалата есен. Трябва обаче да извадите боулинг чантата и моделите, познати от 70-те години. Сред най-подходящите модели за сезона са чантите с дръжка през рамото, за да се чувствате свободно и комфортно.
При вечерните чанти елегантният плик измества ефектния клъч. 
Сред по-необичайните, но оригинални предложения за сезона е кръглата чанта. Тя е практична, удобна и подходяща за различни стилове. 
Най-добрата чанта за натовареното ежедневие на една жена е овърсайз чантата, която побира всичко, а и освен това тя никога не излиза от мода. 
Контраст на големите чанти са мини чантите, които имитират куфарче. Те са подходящи за парти или официално събитие и се предлагат в различни форми и цветове. 
Класика в жанра остава бялата чанта, която позволява комбинации с различни стилове и принтове.
Идеални за летните дни са красивите кошници и чанти, изработени от еко материали, които дизайнерите вземат назаем от плажната мода. Чантите допълват отлично бохо стила и се комбинират перфектно с бяла дантела, деним или рокля риза.
До дрехите и обувките с ресни, чантите с ресни също заемат топ място в този сезон. 
В началото на сезона колебание у дамите възниква,
когато трябва да оформят косата си, за да са с 
най-актуалната прическа през топлите дни 
Този сезон на мода са дългите коси, които предлагат разнообразни начини за оформяне. Един от вариантите е ниският кок, който може да си направите, като завържете косата на ниска конска опашка и я усучете и закрепите с фиби на тила, или пък ако я сплетете на обикновена плитка и отново я завиете. Балетният кок и добре пригладената коса се ползват с предимство пред тежките и обемисти кокове. За да създадете ретро визия или за повече пролетно настроение може да използвате хитовите цветя, шалове и ленти. Дългата опашка, захваната с ластици на няколко места, е топ тенденция за този сезон.
По отношение на цветовете стилистите дават голяма свобода и може да опитате както с традиционните нюанси на русо, червено и кестеняво, така и с по-необичайни комбинации - червено и лилаво, кестеняво и синьо, русо и розово, като дори сивото е сред популярните цветове за косите пролетно-летния сезон. 
През топлите месеци вместо да къдрите косата с маша или ролки, я оформете на леки вълни в бохо стил, като сплетете косата на плитка или я завиете на кок и разпуснете. Бохо вълните създават романтична и небрежна визия.
Изправената коса с мокър ефект също е хит за топлите дни. 
Плитките също заемат своето място като топ тенденция в косите - завити на кок, оформени в сложни плетеници или предложени като вариант за полуприбрана коса или плитка житен клас, те са хит. 
Сред тенденциите този сезон е разделената на път, топирана в корените и леки букли в краищата ретро прическата в стил Бриджит Бардо. Другият вариант за ретро прическа е коса с път на една страна, обем в корени и къдрици - така постигате класическо и стилно излъчване.
Яркият лак за нокти напуска модния подиум
през 2015 г, модният маникюр е в телесен цвят
Маникюрът през пролетно-летния сезон е стилен и женствен и не изисква специални техники, а естествените цветове са водеща тенденция. На мода са късите и заоблени нокти. В миналото остава дългият и остър маникюр. Актуален е цветният маникюр в кобалтово, зелено или пък многоцветен - комбинации от няколко нюанса. Хитови са деликатните и нежни цветове като бежово, перлено розово, прасковено или слонова кост, които са идеални за деловия стил.
Новото попълнение сред тенденциите при ноктите е антиманикюрът, при който достатъчно условие е ноктите да бъдат добре оформени и покрити със защитен лак.
Класика остава страстният, ефектен и привличащ вниманието червен маникюр, като актуални са черешовото или алено червеното. Тенденция в маникюра остава и белият цвят, а особено подходящ избор е бялата дантела върху нокътната плоча.
През този сезон още по-категорично се налага маникюрът с полумесеци, като може да се комбинират два контрастни цвята или неутрален и ярък лак за нокти. Маникюрът в златно, който беше топ тенденция през зимата, отстъпва мястото си на сребърните и бронзовите нюанси, като хит е металическият блясък да е само акцент върху ноктите, а не водещ цвят.
Лека, сияеща основа, отколкото кукленски матирана
и граничеща с перфекционизъм е принципът в грима 
Естествени нюанси, натурално излъчване и небрежност са подходящи за топлите месеци. Натуралните, меки цветове са водещи.
За вечерно излизане смело може да подчертаете загадъчен поглед и съблазнителни устни. Черната очна линия и котешките извивки никога не излизат от мода. Новостта е в удебеления по две очен контур и дръзко подчертаните мигли.
Цветовете на устните са ярки - марсала, неостаряващото карминово червено и червено с оранжеви нюанси. За предпочитане през деня е да използвате лек балсам за устни, за да си осигурите свеж вид.