Италианският маестро Клаудио Абадо, дирижирал най-големите оркестри в света, почина днес в Болоня в Северна Италия, съобщи негов близък.

"Научих новината преди малко от един от неговите лични лекари", заяви Атилия Джулиани, председател на Асоциацията на почитателите на Клаудио Абадо "Абадиани". 80-годишният Клаудио Абадо беше болен от дълго време и неговите концерти с Моцартовия оркестър на Болоня, който дирижираше през последните години, трябваше да бъдат отменени. През декември диригентът беше заменен на диригентския пулт на оркестъра заради лошото си здравословно състояние.

Клаудио Абадо е роден в Милано. Той е директор на "Ла Скала" от 1968 до 1986 г., след което застава начело на Лондонския симфоничен оркестър. По-късно става директор на Виенската опера. През август големият маестро беше обявен за пожизнен сенатор от италианския президент Джорджо Наполитано заради своите заслуги.

През декември Клаудио Абадо обяви, че се отказва от заплатата си като сенатор и я дарява за финансирането на стипендии за обучение на млади музиканти.