Безпилотни самолети огледаха пораженията от взривовете в цеха на ВМЗ- Сопот в село Иганово - информацията показва, че пораженията са в западната част на сградата.

Други постройки не са засегнати и няма опасност от нови взривове, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Очаква се днес, след обезопасяване, на мястото на експлозията да влязат следователи. Вчера Окръжна прокуратура -Пловдив образува предварително производство по случая, разпитите започнаха, те ще продължат и днес. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да установят причините за взривовете. Версията саботаж е една от работните посоки. Ограничението за достъп до базата в радиус от 3 км остава, полицията охранява района. Подбалканският път е отворен. 22 експлозии общо прогърмяха вчера, първата бе чута малко след 7 сутринта. Жертви няма.

Ограничението на трикилометровата зона пречи на хората от селото, тъй като в нея попадат розови насаждения и пасбища. Под въпрос е предстоящата кампания по розобера.

БГНЕС припомня, че термобарични снаряди се взривиха в цех вчера сутринта в Иганово. За щастие няма пострадали хора. Пожарникарите успяха след няколко часа да угасят пламъците. До обяд обаче все още се чуваха взривове. Мястото беше облетяно с дрон, който установи поражения в западната част на цех, в който са били складирани термобарични снаряди.

В четирите почивни дни по Великден в складовете и цеха в Иганово не е имало хора, освен охраната. Още няма официален отговор на въпроса какво причини взривовете в Иганово на 21 март тази година, а след новите взривове вече се прокрадва и версията за саботаж. За това намекна вчера и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Единственото сигурно при взривовете от 21 март е, че пожар е предшествал взривяването на неуправляеми ракетни снаряди на складова площадка. Това каза преди дни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По документи там е трябвало да има 2000 снаряда, колко точно са били, установява проверка. За целта трябваше да се съберат и изчислят всички оцелели парченца.

Паниката в селото на 21 март вечерта беше голяма, но пострадали в склада нямаше. На работа тогава са били само двама пазачи, които също са оцелели. Има много въпросителни около първите взривове, на мястото няма кратер. Според директора на ВМЗ Сопот инж. Иван Стоенчев, снарядите са гърмели подобно на не добре затворени компоти. Една от версиите за първите взривове също е саботаж.