Десетте най-големи арендатори и земеделски кооперации в Русенско са получили общо 11,1 млн. лева от ЕС за 2014 г. Това показва справката на Държавен фонд „Земеделие“ за бенефициентите, получили субсидии от ЕФГЗ (Европейски фонд за гарантиране на земеделието) и ЕЗФРСР (Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони).
Шампион за 2014 г. отново е „Агрофактор“ ЕООД с 2,898 млн. лева евросубсидия общо от двата фонда. Беленската фирма е получила близо 1,8 млн. лева директни плащания и още 1,12 млн. по Програмата за селските райони. Следват „Керчев и синове“ - Русе с 1,337 млн. лева и ППК „Земя“ в Борово със 975 хил. лева.
В челната десетка на русенските агропроизводители са още „Сафари М“, Сливо поле с 974 хил. лева, Земеделска кооперация за производство, Русе, ЗКПУ Тетово, „Агроив 2012“ ООД - Иваново, ЗКПУ „Филип Тотю“ /Две могили/, „МИР-95“ ЕООД - Сливо поле и „Караман-1“ ЕООД - Ветово.
Общо взето, това са най-големите обработватели на земя в областта. Още 13 фирми и кооперации са получили през миналата година субсидии за над 500 хиляди лева. 
Всъщност най-големите бенефициенти от аграрните фондове на ЕС традиционно са не арендаторите и кооперациите, а общините, които получават големи суми за проекти по Програмата за развитие на селските райони. Миналата 2014 г. не прави изключение. Най-много пари този път е получила община Ветово - цели 2,5 млн. лева. Следва я Община Иваново с близо 1,8 млн. лева. Община Ценово е малко по-скромна с получените 1,4 млн. лева. Общините все пак получават значително по-малки субсидии в сравнение с предходната 2013 г. и затова през миналата година остъпват първата позиция на „Агрофактор“. 
Пари от аграрните фондове на ЕС през 2014 г. са получили 230 бенефициенти от Русенско, със 7 повече от предходната година. Най-скромната сума от 235,15 лева е броена на русенското дружество „Руевит агро“ ЕООД. Очаква се големи изменения в класацията да настъпят тази година, тъй като правилата за изплащане на евросубсидиите вече ще са променени. Допълнителните плащания за първите 300 декара обработваема площ и допълнителните мерки за производителите на плодове и земенчуци ще намалят разликата между големите и малките. До каква степен, предстои да видим догодина.