На нож бе посрещнат от своите Георги Първанов в Перник. Експрезидентът дойде като гост на общинска конференция на БСП, свикана като отчетна, и със задача да подреди предложенията за листата на столетницата за евровота, съобщава "Стандарт".
Обстановката бе привидно спокойна, но седнали един до друг в президиума, Първанов и местният лидер на социалистите Ненко Темелков нито за миг не размениха усмивка и поглед дори. Това продължи до момента, в който Темелков приключи с отчетния доклад за делата на БСП в Перник.

В края на изложението си с видимо вълнение в гласа беловласият червен лидер взе да коментира АБВ и с лично мнение се обърна към експрезидента: "Моля другаря Първанов да върне пушката на стената". Темелков поиска експрезидентът да замрази АБВ до евроизборите, а след това на партийни форуми да си кажат кривиците. Така бе даден тон на изказванията от залата, които по-малко обсъждаха отчетния доклад и повече сипеха удари срещу Първанов.

Пръв взе думата един от най-уважаваните социалисти в Перник. Валентин Петков, който отскоро е шеф на "Български пощи" ЕАД , припомни съчките на хан Кубрат и надписа върху сградата на Народното събрание за съединението, за да направи извода, че разделянето не е сила. Речи дръпнаха и други хора от местното партийно ръководство, все с настояването АБВ да се върне във фризера.

Преди да вземе думата самият Първанов, развълнувано говориха повече на него лично, отколкото на залата и много от възрастните социалисти. "Откажете се, другарю Първанов, моля Ви от сърце", стана възрастна жена, която подчерта, че е от сталинския набор в БКП и преди дни навършила 60 години партиен стаж, без да изневерява на партията и на идеите дори в мислите и съня си. Тя сподели още, че през последните дни, като обикаляла поликлиники заради болестта си, не срещнала човек, който да харесва АБВ и идеята за конкурентна листа. "Помислете, другарю Първанов, не цепете партията - това ще бъде крах. Така мислят хората от периферията, на чиито гласове разчитате за АБВ", предупреди неин набор от село Кладница и допълни: "Трябват ни хора, които да критикуват всички неудачи, но да си останат верни на партията".

Не по-малко красноречив в упреците си беше и военният министър Ангел Найденов, който също беше гост на конференцията в Перник. "Георги, 16 години сме заедно, познаваме се и четири преди това, но тази работа с конкурентната листа не е читава", каза Найденов от трибуната, обръщайки се към Първанов.

Очаквано единствена в подкрепа на проекта се изказа кметът на Перник Росица Янакиева, която обясни, че тъкмо идеите я карат да подкрепя проекта, а не това, че Първанов е от Пернишкия край.

На социалистите в Перник Първанов каза, че АБВ бил обсъждан със Сергей Станишев и ръководството на партията. Когато преди 3 години го обявил, бил помолен да не тревожи партията и затова АБВ било временно замразено. За този период обаче БСП не постигнала добри резултати, което го накарало да промени намеренията си. "Нека ме изключи от партията този, който е направил повече от мен за левицата", заяви за финал Първанов.