Предприятието в Русе беше голямо предизвикателство за групата „Монтюпе“ и сме щастливи да кажем, че инвестицията ни се оказа много добър стратегически ход. Ние сме най-модерният завод в групата, оборудван с най-новите технологии. Това заяви управляващият директор на „Монтюпе България“ Франк Гате, който вчера бе домакин на оглавяваната от изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции /БАИ/ Стамен Янев бизнесделегация. Посещението бе част от работата на агенцията за подпомагане на капиталовложенията в Северна България, а в делегацията участваха председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делае, негови колеги и представители на БАИ.
Гостите бяха запознати с развитието на завода на френската компания в Русе, в който от 2006 година са вложени над 100 милиона евро. В момента в него работят над 750 човека, клиенти са му най-реномираните автомобилни марки в света, а оборотът продължава да расте с над 20% годишно. В началото на миналата година компанията подписа договор с „Даймлер“ за проектиране и производство на цилиндрови глави в Русе. Предприятието ще произвежда 635 000 бройки годишно само за „Даймлер“, което ще увеличи общия капацитет на завода с 15%.
Надявам се Русе да продължи да развива своя индустриален парк, инфраструктурата си и инвестиционната си среда. Това не е лесна задача и изисква много добро сътрудничество между местния бизнес и държавната власт. Добрата новина е, че между тях има очевидна воля за партньорство и ако комуникацията се поддържа и от двете страни, няма пречка за развитието на града. От своя страна ние ще продължим участието си в това сътрудничество и дори ще увеличим приноса си в подобряване на благосъстоянието на Русе, увери шефът на „Монтюпе“ Франк Гате.
„Русе има няколко предимства за привличането на чужди инвеститори от индустриалния сектор - ключово регионално местоположение, доказана индустриална история, специализирани училища и университет. Същевременно, „Монтюпе“ е сред най-големите доставчици за автомобилната индустрия в България. Присъствието на толкова голям инвеститор в региона може да ни радва и да бъде отправна точка за привличане на нови компании от сектора – клиенти и подизпълнители на френския производител. „Монтюпе“ и Русе вече показаха, че продуктите, произведени в България, не само не отстъпват на тези от другите заводи, а и печелят първите места с високото си качество“, каза Стамен Янев.