Съпругата на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич Мира Маркович е поддържала директна връзка с убиеца на журналиста Славко Чурувия.

Това разкритие прави в днешния си брой белградският вестник "Блиц". Според изданието връзката ставала чрез един от ръководителите в тогавашната Държавна сигурност Драган Филипович. Той лично е свързвал вдовицата на Милошевич с физическия изпълнител на убийството на Чурувия Мирослав Курак. Според публикации в сръбските медии в момента Курак се намира на сафари в Танзания и Кения. Миналата седмица в Белград бяха арестувани няколко души, всички те бивши служители на ДС, които са участвали в организирането на атентата срещу известния критик на режима на Милошевич.

Славко Чурувия бе собственик на вестник "Дневни телеграф" и на седмичника "Европлянин". Той бе убит на 11 април 1999 г. Тогава бе Великден, а въздушните удари на НАТО поради престъпленията на режима на Милошевич в Косово срещу СР Югославия продължаваха от няколко седмици.

Журналистът бе убит пред входа на сградата, в която живееше и в която се намираха част от редакциите на "Дневни телеграф", в центъра на Белград. Няколко дни по-рано във вестник "Политика експрес", който по-късно бе закрит, Чурувия бе обвинен в "предателство".

Разследването след падането на режима на Слободан Милошевич установи, че Чурувия денонощно е бил следен от служители на Държавна сигурност, които изненадващо преди самото убийство били изтеглени от "задачата".