Община Русе има доброволни формирования, на които са преведени средства за облекло и оборудване и те работят добре. Можем да повишим ефективността, като синхронизираме действията си с доброволците на БЧК, предложи началникът на общинския отдел „Управление при кризи“ Иван Чехларов при вчерашното обсъждане на бъдещия Закон за доброволчеството в Русе.
Документът бе представен от депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова, а в обсъждането му участваха зам. генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова и неправителствени организации. Дискусията бе организирана от общинската структура на Червения кръст.
Освобождаване от работа на доброволците, които желаят да помагат на бедстващи хора, е едно от предложенията в бъдещия закон, който предвижда механизми за финансиране и стимулиране на доброволчеството.
Доброволците към БЧК са 20 000, но като цяло в страната има 80 000 доброволци, така че законът за доброволчеството е необходим, каза д-р Славита Джамбазова по време на дискусията. 
Направените в Русе предложения на държавни органи и неправителствени организации ще намерят място в новия закон. Надявам се до края на април документът да влезе за обсъждане и гласуване в Народното събрание и да получи подкрепа от всички парламентарни групи, защото това е законопроект за цялото българско общество, заяви Светлана Ангелова